Αρχική Διάστημα Μεγάλος μετεωρίτης στον ουρανό της Νορβηγίας (Βίντεο)

Μεγάλος μετεωρίτης στον ουρανό της Νορβηγίας (Βίντεο)

0
ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένας «ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» φώτισε για λίγο τον ουρανό στη νότια Νορβηγία χθες. Η διέλευσή του αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό θέαμα ήχου και φωτός, καθώς διέσχιζε τον ουρανό. Ένα μικρό τμήμα του ενδέχεται να κατέληξε στη Γη, πιθανώς σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα Όσλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

https://www.youtube.com/watch?v=T38Hc89PEjk

Μαρτυρίες

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, είδαν το φαινόμενο στη 1 το πρωί τοπική ώρα. Μάλιστα ο μετεωρίτης αποτυπώνεται και σε σχετικά βίντεο. Διακρίνεται τουλάχιστον μία λάμψη πάνω από μία μαρίνα στο Χόλμεστραντ, νοτίως του Όσλο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τραυματίες ή ζημιές.

Το Δίκτυο Μετεωριτών της Νορβηγίας (Νorsk Μeteo Νnettverk) εξετάζει και αναλύει το οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και όλα τα συλλεγέντα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσει την προέλευση και την κατεύθυνση του μετεωρίτη.

http://norskmeteornettverk.no/bilder/2021/meteor-20210724.jpg
Εικόνα: Νorsk Μeteo Νnettverk

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ένας μετεωρίτης ενδέχεται να κατέληξε στη Γη, σε μια μεγάλη δασώδη περιοχή. Ονομάζεται Φινεμάρκα, σε απόσταση 60 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Όσλο, σύμφωνε με το νορβηγικό δίκτυο. «Ήταν τρελό», δήλωσε στο Ρόιτερς ένα μέλος του δικτύου, ο Μόρτεν Μπίλετ, που είδε και άκουσε μετεωρίτη.

Ταχύτητα 20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο

Ο μετεωρίτης ταξίδευε με ταχύτητα 15-20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και φώτισε τον νυχτερινό ουρανό για περίπου 5-6 δευτερόλεπτα, περιέγραψε ο Μπίλετ. «Αυτό που είδαμε  το βράδυ ήταν έναν μεγάλο μετεωρίτη να ταξιδεύει πιθανώς μεταξύ του Άρη και του Δία, που είναι ζώνη των αστεροειδών μας. Και όταν αυτός κινείται με μεγάλη ταχύτητα, προκαλεί μια ένα βοή. Ένα φως και μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ μας (των ειδικών) και ίσως φόβο μεταξύ άλλων» επεσήμανε ο Μπίλετ. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή μαρτυρίες ανθρώπων που να τρόμαξαν ιδιαίτερα από το φαινόμενο. Εν αντιθέσει με  το 2013. Τότε ένας μετεωρίτης πέρασε με ταχύτητα πάνω από τη Ρωσία και εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ, σύμφωνα με τον Μπίλετ.

Διαφήμιση