Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αντιπυρικά έργα στο Σχινιά: Ο φορέας διαχείρισης απέτυχε – Tι λέει η...

Αντιπυρικά έργα στο Σχινιά: Ο φορέας διαχείρισης απέτυχε – Tι λέει η ΓΓΠΠ

0
Εθνικό Πάρκο Σχινιά
Διαφήμιση

Σϋνταξη: ecozen.gr

Την αναγκαιότητα για τα αντιπυρικά έργα προστασίας στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά επανεβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα.

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης 18 περιοχές

Μαζί με άλλες 17 περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, η ΓΓΠΠ  ενέταξε και το Σχινιά σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης προκειμένου να δρομολογηθούν τα έργα και οι εργασίες. Αιτία, ο φορέας διαχείρισης  που  δεν μπόρεσε να τα πραγματοποιήσει. Αυτό ανέφερε ο  κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει απαγορευτεί η προσβασιμότητα των πολιτών στις ακτές του. Κατά τα λεγόμενά του, “όταν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, η πρόσβαση γίνεται με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα”.

Παντελής έλλειψη δασοκομικών έργων

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας στον κ. Γκιόκα παραδέχθηκε “την παντελή έλλειψη δασοκομικών έργων και εργασιών“. Καθώς “και τον τεράστιο κίνδυνο που υπάρχει για πυρκαγιά από την μεγάλη επισκεψιμότητα“. Για αυτό, είπε, «χρηματοδοτήσαμε τον δήμο Μαραθώνα ώστε να μετακινούνται και να μεταφέρονται οι πολίτες στις ακτές με ειδικά διαμορφωμένα βαν. Να μην περνάει όλος αυτός ο όγκος των ΙΧ αυτοκινήτων μέσα στο δάσος». Είναι κατανοητό, είπε ο υφυπουργός, ότι μπορεί “κάποιες τοπικές επιχειρήσεις  από αυτή τη διαδικασία να θεωρούν ότι θίγονται. Αλλά πάνω και πέρα από οποιαδήποτε επιχειρηματικότητα μετράει η προστασία του δάσους».

Έργα καθαρισμού

Σχετικά με τα έργα καθαρισμού και τη διαμάχη που υπάρχει για το θέμα της αρμοδιότητας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως «το ποιοι είναι αρμόδιοι για τους καθαρισμούς των δασών είναι ξεκάθαρο». «Αυτή τη στιγμή μέσα από το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε περιοχές που είναι εξαιρετικά δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος, αυτή που καθαρίζει τα δάση είναι η Πολιτική Προστασία». «Και αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει από τον Σεπτέμβριο». προσέθεσε.

Απουσία σχεδίου προστασίας εθνικών πάρκων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση για την “απουσία ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδίου προστασίας των εθνικών πάρκων”. Συμπεριλαμβανομένου του Σχινιά. «Ο Σχινιάς είναι ένας σκουπιδότοπος- τόσο το δάσος όσο και ο υδροβιότοπος. Δεν υπάρχουν οδοί διαφυγής. Δεν υπάρχει ένα πάρκινγκ, για να εξυπηρετεί έναν κόσμο. Δεν έχει γίνει καμία υπογειοποίηση των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ όταν αυτό ήταν και μια δέσμευση του Πρωθυπουργού» είπε.

Διαφήμιση