Αρχική Περιβάλλον Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Πρωτοβουλία για την προστασία του από τους… επισκέπτες

Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Πρωτοβουλία για την προστασία του από τους… επισκέπτες

0
Εθνικό Πάρκο Σχινιά
Διαφήμιση

Τι κι αν βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, τι κι αν πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να φρενάρει τελικά τους συμπολίτες μας από τη …λαχτάρα να εκδράμουν στο παραθαλάσσιο πευκοδάσος του Σχινιά και να κολυμπήσουν στα γαλάζια νερά του.

Η κατάσταση ωστόσο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβαρυντική για το δάσος, καθώς, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 15.000. Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, “ένα ποσοστό επισκεπτών δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες για την προστασία του πευκοδάσους ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν ωρολογιακές βόμβες πρόκλησης πυρκαγιάς, την ίδια στιγμή που δε λειτουργεί το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία”.

Μάλιστα εδώ και χρόνια έχουν καταστραφεί οι μπάρες με αποτέλεσμα οι λουόμενοι να εισέρχονται με τα οχήματά τους εντός του Εθνικού Πάρκου.

Πρωτοβουλία από την Περιφέρεια

ΣΧΙΝΙΑΣ4

Σε ευρεία σύσκεψη, με αφορμή το παραπάνω έγγραφο και με στόχο την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων καθαρισμού και προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι παρόλο που η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρμοδιότητα, “δεν θα αφήσει στο έλεος της τύχης του το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής”. Αντιθέτως, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του Πάρκου και παράλληλα καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι “όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να τις φέρουν σε πέρας να ζητήσουν συνδρομή είτε της Περιφέρειας είτε άλλων αρχών”.

Οι δράσεις

ΣΧΙΝΙΑΣ5

Μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί διήμερη δράση καθαρισμού, προστασίας του πάρκου και ενημέρωσης των επισκεπτών. Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.
  • Έγκαιρη και πλήρη πληροφόρηση των επισκεπτών για τη νομοθεσία και τους περιορισμούς στην περιοχή μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και ευκρινών πινακίδων.
  • Καθαρισμός και απομάκρυνση της ξερής βλάστησης και των υπολειμμάτων φυτοκομικών εργασιών (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για περιοχές Natura).
  • Τοποθέτηση επιπλέον κάδων απορριμμάτων καθώς και η έγκαιρη και συχνή αποκομιδή τους.
  • Έλεγχος, συντήρηση και επιπλέον τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης.
  • Προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.
  • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
  • 24ώρη φύλαξη και εποπτεία της περιοχής.
  • Η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση των επισκεπτών του σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εφόσον έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Όλοι μαζί μπορούμε

ΣΧΙΝΙΑΣ1

Οι σχετικές ενέργειες θα πραγματοποιηθούν με την συμβολή του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», του ΕΔΣΝΑ, εθελοντικών ομάδων, του ΕΟΑΝ, του Δήμου Μαραθώνα, του ΣΠΑΠ, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Ομάδων Δασοπροστασίας κ.α.

Πηγή: ypodomes.com

Διαφήμιση