Αρχική COVID-19 Lockdown: 4 ακόμα νησιά στο “μικροσκόπιο” μετά τη Μύκονο

Lockdown: 4 ακόμα νησιά στο “μικροσκόπιο” μετά τη Μύκονο

0
glen carrie Af gYALXZWw unsplash
UNSPLASH/Glen Carrie
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το “παράδειγμα” της Μυκόνου φαίνεται πως θα ακολουθήσουν τέσσερα ακόμα νησιά εάν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν βελτιωθεί.

Έντονη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως τα νησιά τα οποία βρίσκονται στο «πορτοκαλί». Η αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχία για την μετάλληξη Δέλτα οδηγεί στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με αφετηρία το νησί της Μυκόνου.

Τα αισιόδοξα σχέδια για μια καλή τουριστική σεζόν που θα ανακάμψει την ταλαιπωρημένη από τον COVID-19 οικονομία,  απειλούνται ευθέως από την πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η στασιμότητα στην πορεία των εμβολιασμών οδηγούν την κυβέρνηση στην αναθεώρηση επιμέρους αποφάσεων, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.

Η Μύκονος ως παράδειγμα

Με την επιβολή ενός μίνι lockdown – απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο – μέχρι 26 Ιουλίου αποφασίστηκε η αντιμετώπιση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, γεγονός που οδήγησε σε μία σειρά ακυρώσεων των καταλυμμάτων και σε ένα γενικευμένο κλίμα ανησυχίας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ήδη και πρόωρες αναχωρήσεις, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να κάνουν λόγο για ένα μεγάλο πλήγμα. 

Αν και η βασική θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα, εντούτοις το “μοντέλο” της Μυκόνου ενδέχεται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα και σε άλλα νησιά.

Πάρος, Σαντορίνη, Ίος και Κρήτη (Ρέθυμνο και Ηράκλειο) βρίσκονται σχεδόν στο «κόκκινο» εξαιτίας ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού και φαίνεται πως είναι τα επόμενα νησιά που θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα. Βασική παράμετρος είναι το ασφυκτικό κλίμα που επικρατεί σε μερικά νησιά όπως η Πάρος, όπου τα δωμάτια καραντίνας είναι γεμάτα, μη μπορώντας να δεχτούν άλλους ασθενείς.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος σχεδιασμός για την ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας σε μικρά νησιά, όπως στην Αλόννησου, και ταυτόχρονα τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας για τα μεγαλύτερα νησιά δεν επαρκούν αναφορικά την επισκεψιμότητα ορισμένων νησιών, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Πάρου.

Νέοι περιορισμοί στο τραπέζι

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση πέρα από την επιβολή τοπικών lockdown σε μερικά νησιά, είναι η υποβολή υποχρεωτικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα σε μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις: μια φορά με self test και μια με rapid. Επιπλέον, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις στην ίδια επιχείρηση, ώστε να αποφευχθεί η επαφή με τους πελάτες.

Μπροστά στον φόβος μίας μεγάλης πίεσης στι σύστημα υγείας των νησιών, τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξετάζουν φαίνεται πως θα αποτελέσουν μία “ανάσα” για τον τουρισμού, προκειμένου να μην χαθεί μία ακόμα τουριστική περίοδος. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα ανά τραπέζι (για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα)

Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται το ενδεχόμενο, πέρα από την αύξηση ξενοδοχείων καραντίνας, η επίταξη δωματίων στα νησιά με εντολή της Πολιτικής Προστασίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση