Αρχική Ειδήσεις Η σύμμαχος Αίγυπτος ανάχωμα στην Τουρκία…*

Η σύμμαχος Αίγυπτος ανάχωμα στην Τουρκία…*

0
ΑΟΖ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εικόνα: dialogos.com.cy
Διαφήμιση
Έναν από τους πιο καταλυτικούς παίκτες στα εδάφη της Μέσης Ανατολής και παράγοντα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο -ως αντιστάθμισμα και ανάχωμα στην πλέον αναξιόπιστη τουρκική επεκτατική εξωτερική πολιτική- αποτελεί η Αίγυπτος.

ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας θεσπίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Η επίσκεψη του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων Αιγύπτου στην Ελλάδα και στον ομόλογο του στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αποτελεί το επιστέγασμα της συνεχιζόμενης καλής στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Και το νέο συσχετισμό ισορροπιών και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψη θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη.

Εκπαίδευση Αιγυπτίων στρατιωτικών στην Ελλάδα

Έγιναν συνομιλίες για κοινές ασκήσεις, ενώ υπογράφτηκε πρωτόκολλο για εκπαίδευση Αιγυπτίων στρατιωτικών στις ελληνικές παραγωγικές σχολές! Μία σημαντική εξέλιξη αφού το Σύμπλοκο Αίγυπτος-Ισραήλ-Παλαιστίνη-Λίβανος-Συρία-Ιορδανία συνιστά το υποσύστημα ασφαλείας της Εγγύς Ανατολής (Levant). Εντός του Περιφερειακού Συστήματος Ασφάλειας (Regional Security Complex) της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα αποδεικνύει το μεγάλο στρατηγικό βάθος που έχει η Αίγυπτος. Λόγω του ζωτικού χώρου του Νείλου, της διώρυγας του Σουέζ. Ως κυρίαρχος εμπορικός κόμβος με διεθνείς προεκτάσεις. Καθώς και το κομμάτι της χερσονήσου του Σινά στο οποίο δραστηριοποιούνται τζιχαντιστές, φίλα προσκείμενοι στο Ισλαμικό Κράτος.

Ηγέτιδα δύναμη

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η Αίγυπτος αλληλεπιδρά καίρια και αποτελεί συνάμα μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον ισλαμικό κόσμο με τη διαχρονική της εμπλοκή. Λόγω των ισλαμικών καταβολών της (π.χ. καταπολέμηση των Σταυροφόρων από τον Σαλλαντίν, αναχαίτιση Μογγόλων από τους Μαμελούκους, πόλεμοι με το Ισραήλ) της Μέσης Ανατολής. Κυρίως με τον εμπορικό στόλο και την θαλάσσια ισχύ με τη νέα ναυτική βάση που εγκαινίασε, Με 67 πλοία και ευρισκόμενος στην 62η θέση παγκοσμίως  Εκείνο όμως το σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι η ισχύς της στο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Έχει αναδείξει μερικούς από τους πιο ονομαστούς διανοητές σε θεολογικά θέματα. Μερικοί εκ των οποίων υπήρξαν από τους πιο ακραίους, όπως ο Σαΐντ Κουτμπ, εισηγητής του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Γεωπολιτικές προκλήσεις

Τα κινήματα αυτά είναι αλληλέγγυα με τους ομοϊδεάτες τους σε άλλες αραβικές χώρες. Υφιστάμενα τις όποιες συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) της δράσης τους. Κάτι που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο ακόρεστος Σουλτάνος Ερντογάν. Αφού η εθνική ταυτότητα της Αιγύπτου αποτυπώνεται ως «ένα συμπίλημα αραβισμού, μεσογειακότητας, λεβαντισμού, Χριστιανισμού, φαραωνισμού. Και ένα μοναδικό είδος ισλαμισμού, που έχει προσαρμοστεί, στις νέες ραγδαίες κοσμογονικές αλλαγές.
Παρατηρούμε λοιπόν νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Αίγυπτο και μία νέα τάξη πραγμάτων. Εάν ληφθεί και η τρέχουσα κατάσταση στη γειτονική Λιβύη. Ομάδες προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, με προεξάρχουσα τη γείτονα Τουρκία, ενδέχεται να αποτελέσουν εστία απειλής. Όχι μόνο για τη σύμμαχο Αίγυπτο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο ανακατατάξεων και ενός διπλωματικού παιχνιδιού…
Γιάννης Μαραγκουλης
*Του δημοσιογράφου Γιάννη Μαραγκούλη
Διαφήμιση