Αρχική Ελλάδα Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

0
kairo dendias
Υπεγράφη η συμφωνία Αιγύπτου Ελλάδος για τις ΑΟΖ. Φωτό: amna.gr
Διαφήμιση

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνυπέγραψαν συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που οδηγούν στη δημιουργία και οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

Με tweet η ανακοίνωση

Με tweet που έκανε λίγο μετά τις 17:00 την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Αχμέντ Χαφέζ, ανακοίνωσε την είδηση. Στο tweet του ο κ. Χαφέζ αναρτά δύο φωτογραφίες του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, να υπογράφουν το σχετικό επίσημο έγγραφο και γράφει: «Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Οι πρώτες πληροφορίες

Νωρίτερα, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, αναφερόταν πως πρόκειται για μερική οριοθέτηση στο νότιο τμήμα και όχι στο ανατολικό, κάτι που σημαίνει πως προς το παρόν μένει εκτός συμφωνίας το Καστελόριζο.

Η ιστοσελίδα Sada Elbalad, που επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, γράφει ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Το δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας υπογραμμίζει πως το Κάιρο επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές φέρονται να δήλωσαν στην ιστοσελίδα πως η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Το ίδιο δημοσίευμα αναδεικνύει και τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη, με στόχο να «φρενάρει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή.

Όπως γράφει το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο το ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών: “Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράζ με έδρα την Τρίπολη και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων”.

Κατά τα λοιπά, η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που είχαν συνάψει λίγο καιρό πριν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε βρεθεί στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου, οπότε και συμμετείχε στις επαφές των δύο πλευρών για την ανταλλαγή προτάσεων, με τις οποίες περαιώθηκε το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε ο κ. Δένδιας.

Θέματα ΑΟΖ θα συζητηθούν και στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα, σημερινό δημοσίευμα στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, αναφέρει ότι “στρατιωτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα φτάνει τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα για να συζητηθούν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με τίτλο “Μάθημα ιστορίας θα δοθεί στην Ελλάδα”.

Sampach S 1107046 sabah ellada agkyra 696x416
Η τουρκική Σαμπαχ δημοσίευσε σχετικά με προσεχή συζήτηση για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Φωτό: newsbomb.gr

Στις συναντήσεις προβλέπεται ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα είναι το σημαντικότερο σημείο στην ατζέντα, ενώ αναμένεται από τουρκικής πλευράς να τεθούν επιχειρήματα με διεθνή παραδείγματα που υποστηρίζουν ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Πηγή: cnn.gr, ΚΥΠΕ

Διαφήμιση