Αρχική Περιβάλλον Γιατί ο ζεστός καιρός κάνει τους ανθρώπους δύσθυμους

Γιατί ο ζεστός καιρός κάνει τους ανθρώπους δύσθυμους

0
νευρα νευριασμενο παιδι κακη διαθεση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι άνθρωποι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ανυπομονώντας την έλευση του καλοκαιριού, καθώς ο χειμώνας και η κακοκαιρία αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του έτους.

Ωστόσο, όταν τελικά βγει ο ήλιος, γινόμαστε εντελώς γκρινιάρηδες, με μόνιμα κακή διάθεση.

Ψυχολογία

Σύμφωνα με τον Frank McAndrew, καθηγητή Ψυχολογίας στο Knox College που εδρεύει στο Ιλλινόις, υπάρχει πραγματικά επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Δείτε επίσης: Καύσωνας: Συμβουλές για να κοιμηθείτε με άνεση τις ζεστές μέρες

Γράφοντας στo Psychology Today, ανέφερε πολλές μελέτες παρατηρώντας αυτές τις τάσεις.

Είπε ότι ορισμένες μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δέχονται ηλεκτροπληξία και ενεργούν επιθετικά δείχνουν συσχέτιση μεταξύ αυξημένης επιθετικότητας και υψηλότερων θερμοκρασιών.

Και αν αυτό δεν ήταν αρκετά πειστικό, είπε επίσης ότι άλλες μελέτες δείχνουν ότι το βίαιο έγκλημα αυξάνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές.

Επιθετικότητα

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη και ότι οι παίκτες του μπέιζμπολ ρίχνουν πιο επιθετικά σε ζεστό καιρό , καθώς υπάρχει αύξηση του αριθμού των μπαλών που χτυπήθηκαν από γήπεδα τις ζεστές μέρες», πρόσθεσε στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2019.

Μη χάσετε: Οδηγίες για να επιβιώστε στον καύσωνα διατροφικά

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Christian Jarrett, έναν γνωστικό νευροεπιστήμονα, «η θερμότητα μας κάνει να νιώθουμε σωματικά άβολα, είμαστε πιο ανοικτοί σε επιθετικές σκέψεις και στο να ερμηνεύσουμε τα πράγματα με αρνητικό τρόπο».

Γράφοντας στο Science Focus, πρόσθεσε: «Υπάρχουν επίσης δοκιμαστικές βιολογικές εξηγήσεις, με την πρόσφατη σκανδιναβική έρευνα να εντοπίζει μια σχέση μεταξύ υψηλότερων θερμοκρασιών και αυξημένων επιπέδων σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με παρορμητικότητα, μεταξύ άλλων».

Δείτε ακόμη: Οδηγίες και μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

«Οι επιπτώσεις του παρατεταμένου θερμικού στρες μπορεί να κυμαίνονται από εξάντληση και πονοκεφάλους έως παραλήρημα, καρδιακές προσβολές και θάνατο. Με άλλα λόγια, η θερμότητα δεν μας κάνει μόνο θυμωμένους, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να αρρωσταίνουμε ».

Με πληροφορίες του Independent 

Διαφήμιση