Αρχική Ενέργεια Φυσικό αέριο: Συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για διασυνδετήριο αγωγό

Φυσικό αέριο: Συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για διασυνδετήριο αγωγό

0
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠΕΝ)
Εικόνα: EUROKINISSI / ΓΓ ΥΠΕΝ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων, 55 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος.

1,5 -3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

Θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία, κοντά στη Θεσσαλονίκη, προς το Νετιτόνο μέσω της Γευγελής. Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις προδιαγραφές και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ. Εκ των οποίων 51,4 εκατομμύρια θα επενδυθούν από το ΔΕΣΦΑ στην ελληνική πλευρά του έργου. Μετά τη διενέργεια market test στο επόμενο διάστημα.

Κ. Σκρέκας: Αναβαθμίζουμε το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό σταυροδρόμι

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Εκ μέρους των Σκοπίων υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi. “Αναβαθμίζουμε το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εθνικό μας σύστημα στη Βόρεια Μακεδονία.  Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στο βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να αντικαταστήσει πιο ρυπογόνες πηγές ηλεκτροπαραγωγής με το φυσικό αέριο. Είναι μια σημαντική συμφωνία. Ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής. Θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας” επεσήμανε ο κ Σκρέκας.

Παρουσίες

Παρών στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev. Παρέστησαν, επίσης, ο οναπληρωτής πρωθυπουργός της γείτονος, FatmirBitikji, o CEO του MER JSC, Bajram Rexhepi. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.

Διαφήμιση