Αρχική Επιστήμη «Έξυπνο», καινοτόμο ύφασμα, κατά της ζέστης

«Έξυπνο», καινοτόμο ύφασμα, κατά της ζέστης

0
SUN SUMMER
Εικόνα: UNSPLASH/Herbert Goetsch
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα «έξυπνο», καινοτόμο, ύφασμα κατά της ζέστης. Ανακλά μακριά τη θερμότητα και μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος κατά σχεδόν πέντε βαθμούς Κελσίου. Το λεγόμενο «μετα-ύφασμα» μοιάζει με απλή κοντομάνικη μπλούζα (T-shirt). Θα μπορούσε, αν παραχθεί μαζικά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν από την ολοένα μεγαλύτερη ζέστη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Για να μειώσουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, οι σχεδιαστές ρούχων συνήθως χρησιμοποιούν ανοικτά χρώματα στα υφάσματα. Μια άλλη μέθοδος είναι να ανακλάται η ηλιακή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τόσο η υπεριώδης (UV) όσο και η εγγύς υπέρυθρη (NIR). Η τελευταία θερμαίνει τα αντικείμενα που την απορροφούν και μετά αυτά αργά ψύχονται. Σταδιακά την εκπέμπουν πίσω στο περιβάλλον.Μειονέκτημα, μετά την εκπομπή της από ένα αντικείμενο, η εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία απορροφάται από τα μόρια νερού της ατμόσφαιρας. Με συνέπεια να ζεσταίνει το γύρω αέρα.

Καλύτερη λύση

Μια καλύτερη λύση είναι η ακτινοβολία στο μέσο υπέρυθρο φάσμα (MIR). Έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και δεν απορροφάται από τα μόρια του περιβάλλοντος αέρα. Αντιθέτως, φεύγει απευθείας στο διάστημα. Με αποτέλεσμα να ψύχονται τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και ο αέρας γύρω τους. Το ανθρώπινο δέρμα, αντίθετα με τα ρούχα, εκπέμπει MIR.

Εκπομπή μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας MIR

Οι Κινέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”. Σύμφωνα με το ίδιο και το “New Scientist”, σχεδίασαν το πρώτο ύφασμα που επιτρέπει στη μεσαία υπέρυθρη ακτινοβολία MIR. Εκπέμπεται από το δέρμα, και  διαπερνά εύκολα το ρούχο. Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό, το νέο ύφασμα πρέπει να εφάπτεται στο δέρμα.

Διαθέσιμο σε πολλά χρώματα

Το μετα-ύφασμα που μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα και είναι φτιαγμένο από πολυλακτικό οξύ, συνθετικές ίνες τεφλόν και νανοσωματίδια. Από διοξείδιο του τιτανίου, που υπάρχουν και στα αντηλιακά. Ανακλά επίσης στο διάστημα την υπεριώδη ακτινοβολία, την ορατή και την εγγύς υπέρυθρη. Αυτό επιτρέπει τη μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Πειράματα

Πειράματα έδειξαν ότι όταν με ένα κανονικό βαμβακερό ρούχο η θερμοκρασία του δέρματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς, με το νέο ύφασμα πέφτει στους 31 έως 32.  Άλλο πείραμα έγινε σε αυτοκίνητα, ένα από τα οποία καλύφθηκε με το μετα-ύφασμα. Ένα δεύτερο με ένα τυπικό κάλυμμα και ένα τρίτο έμεινε ακάλυπτο κάτω από τον ήλιο το μεσημέρι. Η θερμοκρασία ήταν 60 βαθμοί Κελσίου στο τελευταίο, 57 βαθμοί στο δεύτερο, ενώ μόνο 30 στο πρώτο.

Είδος καθρέφτη

Αν και μοιάζει με κανονικό ρούχο, στην ουσία είναι ένα είδος καθρέφτη, σύμφωνα με τους Κινέζους. Οι ερευνητές, οι οποίοι ήδη αναζητούν εταιρείες κατασκευής υφασμάτων και ρούχων. Με στόχο να αξιοποιήσουν εμπορικά την εφεύρεσή τους. Όπως εκτιμούν, η νέα τεχνολογία ανεβάζει μόνο κατά 10% το κόστος παραγωγής.

Διαφήμιση