Αρχική Special Topics Έρευνα: Το φύτεμα νέων δέντρων θα αυξήσει τις καλοκαιρινές βροχές

Έρευνα: Το φύτεμα νέων δέντρων θα αυξήσει τις καλοκαιρινές βροχές

0
TREES
Εικόνα: UNSPLASH/Jason Leem
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το φύτεμα νέων δέντρων, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα έχει μία επιπλέον ωφέλεια. Την αύξηση των βροχοπτώσεων τα καλοκαίρια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η έρευνα εκτιμά ότι η μετατροπή αγροτικής γης σε δάση μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες καλοκαιρινές βροχές στην Ευρώπη κατά 7,6%. Με άμεσους αποδέκτες τις μεσογειακές περιοχές, όπως η Ελλάδα.

Μοτίβο βροχών

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνι Μέγιερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience». Εντόπισαν ότι η προσθήκη έξτρα δέντρων μεταβάλλει το «μοτίβο» των βροχών (συχνότητα, περιοδικότητα κ.ά.) και πέρα από τα νέα δάση. Όπως ανέφεραν, η φύτευση πρόσθετων δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει -εν μέρει- την αύξηση της ξηρασίας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Η φύτευση νέων δέντρων αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειες πολλών χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι αν υπάρχει μία αύξηση 20% στη δασική έκταση στην Ευρώπη θα αυξήσει τις τοπικές βροχοπτώσεις, περισσότερο τον χειμώνα, αλλά και τα καλοκαίρια.

selective focus photography of green leafed plant
Εικόνα: UNSPLASH/Nazar Hrabovyi

Η Μεσόγειος απειλείται

«Πιθανώς το πιο απειλητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής που περιμένουμε είναι η αναμενόμενη μείωση στις θερινές βροχές στα νότια μέρη της Ευρώπης, όπως η Μεσόγειος. Και εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη μας, η αναδάσωση θα οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων» δήλωσε ο Μέγιερ. Μπορεί, όμωςμ να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές. Όπως στις ακτές του Ατλαντικού που ήδη πλήττονται από πολλές βροχές. Και οι οποίες μπορεί να γίνουν πιο έντονες με την προσθήκη νέων δέντρων. Τα νέα δάση τείνουν να επιφέρουν εξάτμιση περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα από ό,τι οι καλλιεργημένες εκτάσεις. Αυτό είναι ο βασικός λόγος για τις αυξημένες βροχοπτώσεις στις γύρω από τα δάση περιοχές. Σύμφωνα με τη μελέτη, το φύτεμα περισσότερων δέντρων σε μία χώρα μπορεί να έχει συνέπειες -θετικές ή αρνητικές- από άποψη βροχοπτώσεων και σε μία γειτονική χώρα που δεν έχει κάνει αναδασώσεις.

Κλιματική αλλαγή

Ο καθηγητής Βιμ Τιερί του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών τόνισε πως «το φύτεμα δέντρων ασφαλώς δεν συνιστά μία γρήγορη λύση για την κλιματική αλλαγή. Η προσθήκη νέων δέντρων ή η αποκατάσταση χαμένων δασών δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές “αερίων του θερμοκηπίου” που προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Η ροτεραιότητα είναι να σταματήσουμε. Πρέπει επίσης να αφαιρούμε με ενεργητικό τρόπο άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αν θέλουμε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου. Από αυτήν την άποψη, το φύτεμα δέντρων εμφανίζεται ως μία πιθανή λύση για τη δημιουργία αρνητικών εκπομπών (απορρόφηση άνθρακα από τα δάση). Το φύτεμα, ωστόσο, δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα».

Διαφήμιση