Αρχική COVID-19 Εμβόλια mRNA: Ποια η σχέση τους με τη νανοτεχνολογία

Εμβόλια mRNA: Ποια η σχέση τους με τη νανοτεχνολογία

0
COVID19 vaccine3
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη χρήση της νανοτεχνολογίας και την επιστημονική εκλαΐκευση των γενετικών εμβολίων με νανοτεχνολογία επιδιώκει να επικοινωνήσει το ΕΚΠΑ. Ο καθηγητής  Κωνσταντίνος Δεμέτζος είναι διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας. Επιστημονικός Υπεύθυνος του εργαστηρίου Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας.

Όπλο για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής προωθεί τη στρατηγική του ΕΚΠΑ για την επιστημονική εκλαΐκευση των γενετικών εμβολίων με νανοτεχνολογία, ως σημαντικό όπλο στην προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτή τη λογική γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης απλών και κατανοητών ‘εργαλείων’ σχετικά με τη νανοτεχνολογία των καινοτόμων φαρμάκων αλλά και εμβολίων για ενημέρωση των πολιτών.

Φαρμακευτικές φόρμουλες

Το Εργαστήρι σχεδιάζει και αναπτύσσει νανοτεχνολογικές πλατφόρμες για εφαρμογή στην παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων. Η ερευνητική δραστηριότητα αφορά στον τομέα της φαρμακευτικής νανοτεχνολογίας. Με σημαντική παραγωγή τα τελευταία 25 χρόνια. Ασχολείται με το τεχνολογικό και ιδιαίτερα το νανοτεχνολογικό υπόβαθρο των φαρμάκων έναντι διαφόρων νόσων, αλλά και των εμβολίων mRNA.

Διεπιστημονικό πεδίο

Η νανοτεχνολογία είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο με εφαρμογές σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στον τομέα της υγείας. Ειδικά τα νανοτεχνολογικά θεραπευτικά προϊόντα βρίσκονται στην κλινική πράξη πολλές δεκαετίες και εξελίσσονται συνεχώς. Ιδιαίτερα τα εμβόλια mRNA. Συνδυάζουν την τεχνολογία των γενετικών εμβολίων με τις καινοτόμες νανοτεχνολογικές πλατφόρμες , οι οποίες συμβάλουν στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα τους.

Προσομοίωση

Ο Κ. Δεμέτζος σχεδίασε και υλοποίησε απλουστευμένη προσομοίωση  της νανοτεχνολογικής πλατφόρμας γενετικών εμβολίων mRNA με μοριακά πρότυπα. Με σκοπό την κατανόηση του νανοτεχνολογικού υπόβαθρου των γενετικών εμβολίων και την προσέγγιση της δομής τους, αλλά και νανοτεχνολογικών φαρμάκων. Με εύληπτο και απλό τρόπο. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν τα εμβόλια mRNA χωρίς τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νανοτεχνολογικών πλατφορμών.(Drug Delivery, Covid-19, ‘Without these lipid shells, there would be no m RNA vaccines for COVID, 19’,  R.Cross, 99 (8), March, 2021).

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση