Αρχική Ενέργεια ΔΕΗ: Μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και μείωση των υποχρεώσεων

ΔΕΗ: Μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και μείωση των υποχρεώσεων

0
electricity
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προτίθεται να κάνει η ΔΕΗ, μειώνοντας παράλληλα τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της ΔΕΗ, Γιώργιος Στάσσης. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ανέλυσε την πολιτική προμήθειας καυσίμων της ΔΕΗ. Αλλά και τα βήματα της μείωσης των υποχρεώσεών της προς την αγορά και τους πιστωτές.

Οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το καλοκαίρι του 2019, το χρέος της ΔΕΗ (30.6.2019) ήταν 3,894 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκε σε 3,271 δισ. ευρώ (μείωση 623 εκατ. ευρώ). Στο ίδιο διάστημα τα χρέη της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, εργολάβους κ.ά. ήταν 900 εκατ. ευρώ. Και αυτά μειώθηκαν κατά 435 εκατ. ευρώ.

Ανάγκη λειτουργικής κερδοφορίας

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η κατάσταση πριν δύο χρόνια, με τις καθυστερήσεις πληρωμών, είχε δημιουργήσει ασφυξία συνολικά στην αγορά ενέργειας. Για αυτό και η ΔΕΗ χρειάζεται να διατηρήσει τη λειτουργική κερδοφορία που επιτυγχάνει από το 2020. Δηλαδή 900 εκατ. – 1 δισ.. ευρώ ετησίως προκειμένου να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

Μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε ΑΠΕ

«Ως τώρα μειώναμε τα χρέη και σχεδιάζαμε τις επενδύσεις. Στο εξής θα προχωρήσουμε σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές» ανέφερε ο κ. Στάσσης. Σημείωσε δε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ περιορίζουν την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής και για τις προμήθειες υγρών καυσίμων. Προορίζονται κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροMarina Tower: Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της χώρας στο Ελληνικό (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΙνδική μετάλλαξη: “Θερίζει” σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία