Αρχική Ειδήσεις Απόπειρα δολοφονίας Ολλανδού δημοσιογράφου – Δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή

Απόπειρα δολοφονίας Ολλανδού δημοσιογράφου – Δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή

0
ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ PETER R. DE VRIES 768x481
Εικόνα: : Bas Czervinski/ANP/AFP
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Ολλανδός δημοσιογράφος Peter R. de Vries, μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Δέχθηκε πέντε πυροβολισμούς χθες το βράδυ, στο Άμστερνταμ. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους. Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας, που αποτελεί πλήγμα, για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη.

Θύμα λόγω ερευνητικής δημοσιογραφίας

Ο 64χρονος Peter R. de Vries είναι πολύ γνωστός ερευνητής δημοσιογράφος. Έχει καλύψει πολύκροτες εγκληματικές υποθέσεις. Έχει εργαστεί στην De Telegraaf, στο περιοδικό Panorama, Algemeen Dagblad και είχε δική του τηλεοπτική εκπομπή αστυνομικού περιεχομένου. Το 2008 κέρδισε το Βραβείο EMMY για την έρευνα εξαφάνισης της έφηβης Natalee Holloway στην Αρούμπα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο de Vries στο παρελθόν έχει δεχθεί απειλές και του έχει δοθεί αστυνομική προστασία. Το 2019 ανάρτησε στο Twitter ότι είναι εγγεγραμμένος σε λίστα θανάτου. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση του Ridouan Taghi, κατηγορούμενου για δολοφονία και διακίνηση ναρκωτικών.

Το χρονικό της απόπειρας

Ο δημοσιογράφος το βράδυ της Τρίτης ήταν προσκεκλημένος στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή RTL Boulevard. Μόλις απομακρύνθηκε από το κτήριο, δέχθηκε επαναλαμβανόμενους πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση. Σε δρόμο κοντά στο στούντιο. Με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Η Femke Halsema δήμαρχος του Άμστερνταμ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο ερευνητής δημοσιογράφος «δίνει μάχη για τη ζωή του». Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους.

Πλήγμα στη καρδιά της δημοσιογραφίας

Ο Thomas Bruning, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Ολλανδών Δημοσιογράφων NJV, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για πλήγμα στην καρδιά της δημοσιογραφίας. Ο de Vries είναι ένας σκληρός μαχητής εναντίον του εγκλήματος, επίμονος και θαρραλέος. Ελπίζουμε ότι θα επιζήσει της επίθεσης». Η εν ψυχρώ απόπειρα εναντίον του έρχεται να προστεθεί σε τις ήδη υφιστάμενες. Παγκοσμίως η ερευνητική δημοσιογραφιά πληρώνει με αίμα την παρουσία της, Στην Ελλάδα πρόσφατο παράδειγμα η τραγική απώλεια του δολοφονηθέντος Γιώργου Καραϊβάζ.

 

Διαφήμιση