Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Πενθήμερος εορτασμός

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Πενθήμερος εορτασμός

0
JOURNALISM 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αρχίζουν σήμερα οι πενθήμερες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου).

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι συμμετέχουν, διά της ΕΣΗΕΑ. Η Ένωση ενημερώνει συνεχώς την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ, ΔΟΔ) για την κατάσταση στη χώρα.

Η ΔΟΔ συμμετέχει στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της UNESCO για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, που κορυφώνονται τη Δευτέρα 3 Μαϊου 2021.
Διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες εκδηλώσεις, για την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων, τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ, την παραπληροφόρηση. Περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες ειδικού περιφερειακού περιεχομένου, με ομιλητές από  Ενώσεις-μέλη της ΔΟΔ.

Τιμή στους θανόντες λόγω Covid-19

Η ΔΟΔ την Πρωτομαγιά τιμά όλους τους δημοσιογράφους που πέθαναν από Covid-19. Στη διοργάνωση του Σαββάτου 1 Μαΐου, θα συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ασφαλή άσκηση της δημοσιογραφίας και τη διασφάλιση της υγιεινής από τον Covid-19 στις αίθουσες σύνταξης των ειδήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν, αλλά και να δηλώσουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις.

JOURNALISM 2

Ανησυχητικά στοιχεία

Λόγω και της πανδημίας οι εργασιακές σχέσεις έχουν πληγεί. Πολλοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι λογοκρίνονται. Ή δυσκολεύονται να ερευνήσουν ευαίσθητες ιστορίες. Ειδικά στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RFS), η η θέση της Ελλάδας στην κλίμακα της ελευθερίας του Τύπου (2002-2021),είναι η 70ή ανάμεσα σε 180 χώρες.

Δολοφονία Καραϊβάζ

Στα δεινά ήρθε να προστεθεί η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ήταν αστυνομικός συντάκτης και ερευνούσε το οργανωμένο έγκλημα.

Δυστυχώς, αντίστοιχα περιστατικά σημειώνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2017 στη Μάλτα η δημοσιογράφος και μπλόγκερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια δολοφονήθηκε. Ερευνούσε πιθανή εμπλοκή κυβερνητικών κύκλων σε κυκλώματα διαφθοράς και μαύρου χρήματος.
Το 2018 στη Σλοβακία ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ και η μνηστή του Μαρτίνα Κουσνίροβα εκτελούνται εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους. Στο ρεπορτάζ του έκανε λόγο για διασυνδέσεις κυβερνητικών στελεχών με τη μαφία.
«Πρόκειται για μία πρωτοφανή συγκέντρωση τέτοιων τραγικών περιστατικών στην Ευρώπη…» αναφέρει χαρακτηριστικά στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Γιουλιάνε Ματέι, εκπρόσωπος της RSF.

Ειδικά για τη δολοφονία Καραϊβάζ είναι κάθετη. «Η δολοφονία του σχετίζεται με τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα».

 

Διαφήμιση