Αρχική Διάστημα TOI-561 b: Ανακάλυψη αρχαίου πλανήτη “Γη”

TOI-561 b: Ανακάλυψη αρχαίου πλανήτη “Γη”

0
GALAXY TOI 561 b
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ανακάλυψη του πλανήτη TOI-561 b ανατρέπει τα έως δεδομένα. Ο εντοπισμός του ως μιας αρχαίας υπερ-Γης εγείρει ερωτήματα. Η ζωή στο γαλαξία μας ίσως και να είναι παλαιότερη από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα βραχώδη πλανήτη, με πιθανότητες εξωγήινης ζωής κατά το μακρινό παρελθόν; Ο TOI-561 b βρίσκεται 280 έτη φωτός μακριά. Είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας και τρεις φορές τη μάζα του. Μάλλον,όμως, είναι απίθανο να φιλοξενήσει ζωή.

Την παρουσίασή του έκανε ο Lauren Weiss, (Πανεπιστήμιο  Χαβάης) στην Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

Η ερευνητική ομάδα, που τον ανακάλυψε, υπολογίζει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του άνω των 3.000 βαθμούς Φαρενάιτ. Αυτό μετατρέπει το ανώτερο στρώμα του βραχώδους επιφάνειας σε λιωμένο μάγμα.

Πιθανότητα εξωγήινου πολιτισμού

Η νέα αυτή υπέρ-Γη είναι αρχαιότερη από τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τους βραχώδεις πλανήτες. Αυτό ενισχύει τους αναζητούντες εξωγήινων πολιτισμών, σε αντίστοιχα πλανητικά σχήματα. Θα μπορούσαν να έχουν αρχαίους κόσμους όπως η Γη, με καταλληλότερες με θερμοκρασίες για τη ζωή. Τέτοιοι πλανήτες μπορεί να υπήρχαν για δύο φορές νωρίτερα χρονικά από τη Γη. Η μεγάλη αυτή χρονική τους υπόσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής. Ακόμη και έξυπνους πολιτισμούς!

Ο πλανήτης-δορυφόρος του TOI-561 b βρίσκεται στον «παχύ δίσκο» του γαλαξία. Τα εν λόγω αστέρια φέρουν ηλικία 10 δισ. ετών. Για αυτό οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο πλανήτης είναι εξίσου αρχαίος για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του σύμπαντος.

Διαφήμιση