Αρχική Διάστημα Ανακαλύφθηκε νεφέλωμα με 70 γαλαξίες

Ανακαλύφθηκε νεφέλωμα με 70 γαλαξίες

0
space2
Εικόνα: UNSPLASH/Jeremy Thomas
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία αναπάντεχη έκπληξη περίμενε ομάδα αστρονόμων που εξερευνήσουν το διάστημα. Βρέθηκαν μπροαστά σε ένα γιγάντιο νεφέλωμα, το οποίο περιλαμβάνει 70 γαλαξίες!

Στον αστερισμό Λέοντος

Τα στοιχεία της ανακάλυψής τους δημοσιεύονται ήδη στην επιστημονική επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society». Με την αρωγή του ευρωπαϊκού διαστημικού παρατηρητηρίου XMM-Newton, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το απομονωμένο νεφέλωμα αερίων. Το νεφέλωμα βρίσκεται εντός του γαλαξιακού σμήνους  Abell 1367, στον αστερισμό του Λέοντος. Σε απόσταση 330 εκατ. ετών φωτός από τη Γη  και περιλαμβάνει περίπου 70 μεγάλου μεγέθους γαλαξίες. Το νεφέλωμα έχει μάζα αντίστοιχη με δέκα δισ. άστρων όπως ο Ήλιος και είναι μεγαλύτερο από τον γαλαξία μας.

Ένα παντελώς άγνωστο έως σήμερα εύρημα

«Είναι μια αναπάντεχη αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστική ανακάλυψη. Αποδεικνύεται ότι νέες εκπλήξεις περιμένουν συνεχώς την αστρονομία. Το νεφέλωμα δεν σχετίζεται με κανένα από τους γνωστούς γαλαξίες. Βρίσκεται σε μια ερημική τοποθεσία» αναφέρει ο δρ. Μινγκ Σαν, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Από πού προήλθε

Σύμφωνα με τους ερευνητές επιστήμονες,  το νεφέλωμα σχηματίστηκε σε κάποιο γαλαξία και ένα σύνθετο κοσμικό φαινόμενο το απομάκρυνε. Υπό κανονικές συνθήκες, το νεφέλωμα όταν εγκατέλειψε το γαλαξία του θα να διέθετε πολύ χαμηλή έπρεπε η θερμοκρασία. Τόσο χαμηλή, ώστε τελικά να εξατμιστεί με τρόπο ανάλογο που λιώνει ο πάγος το καλοκαίρι. Αυτό όμως δε συνέβη!

Μυστήριο προς εξερεύνηση

Εν τέλει το νεφέλωμα κατάφερε να επιβιώσει εκατοντάδες εκατ. έτη. Γεγονός που πρέπει να εξηγηθεί τώρα από τους ειδικούς. «Δεν διαθέτουμε αρκετά δεδομένα για να κατανοήσουμε αυτή την εκπληκτική βιωσιμότητα του νεφελώματος. Ίσως σχετίζεται με κάποιο μαγνητικό πεδίο που διαθέτει» σημειώνει ο Μινγκ Σαν., επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Για αυτό και οι περαιτέρω απαντήσεις αναμένονται από τους επιστήμονες.

Διαφήμιση