Αρχική Διάστημα Ταξίδια με ιστιοφόρα στον… ωκεανό του διαστήματος

Ταξίδια με ιστιοφόρα στον… ωκεανό του διαστήματος

0
space sailing vessel
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ταξίδια με ιστιοφόρα στον… ωκεανό του διαστήματος. Αληθινή προοπτική, ρομαντισμός ή επιστημονική φαντασία;Από το Λουκιανό των ελληνιστικών χρόνων έως τον Ιούλιο Βερν του 19ου αιώνα  η λογοτεχνία έχει φανταστεί και αποτυπώσει πολλά διαστημικά ταξίδια. Με στοιχεία που η ίδια η πραγματικότητα, αιώνες μετά, ήρθε να επιβεβαιώσει.

Και ο Κένεντι

Στα λογοτεχνικά έργα με αναφορές στο διάστημα οι συγγραφείς σχεδόν πάντα εμπλέκουν και το υγρό, θαλάσσιο στοιχείο. Ο αδικοχαμένος Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι σε κεντρική του ομιλία είχε αναφέρει: “Το διάστημα είναι ο νέος ωκεανός”. Οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποιούν συχνά ναυτικές ορολογίες για σχεδόν τα πάντα στο διάστημα. Και συμπληρώνουν τα κενά στις γνώσεις τους σχετικά με τη διαστημική πτήση με λεπτομέρειες ειδικά για τα θαλάσσια ταξίδια.

Διάστημα και πλοία

Για παράδειγμα, το διαστημικό σκάφος ονομάζεται συχνά “διαστημόπλοια” και μερικές φορές απλά “πλοία”. Σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ένα μικρό διαστημικό σκάφος μπορεί να ονομαστεί ακόμη και «διαστημικό σκάφος» ή «σκάφος». Και οι διαστημικοί πύραυλοι σε μερικές ιστορίες ονομάζονται επίσης «τορπίλες». Επιπλέον, τα ερευνητικά διαστημικά οχήματα υιοθετούν ορολογία αντίστοιχη με τις κατηγορίες πλωτών πλοίων. Ειδικά εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Cruiser, Battleship, Destroyer, Frigate… Το διαστημικό σκάφος έχει ακόμη και “σωσίβιες λέμβους” . Παρά το γεγονός ότι η ιδέα είναι σε μεγάλο βαθμό ανέφικτη σε περίπτωση ρεαλιστικών διαστημικών ταξιδιών.
Μερικά έργα μυθοπλασίας “θολώνουν” ακόμη περισσότερο τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ διαστημοπλοίων και ωκεάνιων σκαφών.

https://www2.pictorem.com/collection/900_Radiy_cosmos4skaz120.jpg

Γαλαξίας, μία απέραντη θάλασσα

Ο χώρος είναι δισδιάστατος. Τα διαστημικά σκάφη τείνουν να συμπεριφέρονται σαν τα πραγματικά πλοία που επιπλέουν στο νερό. Σχεδόν πάντα πλοηγούνται κατά μήκος του οριζόντιου επιπέδου. Σπάνια φαίνονται σε οποιοδήποτε άλλον προσανατολισμό εκτός από το “όρθιο”, εκτός εάν είναι “βυθισμένα”. Οι πλανήτες είναι διάσπαρτοι σε όλο το Σύμπαν όπως τα νησιά σε ένα τεράστιο ανεξερεύνητο αρχιπέλαγος. Γενικά, τα διαστημόπλοια πρέπει να αποθηκεύουν προμήθειες και ενέργεια. Μερικά, με αρκετά προηγμένη τεχνολογία, χρειάζονται ηλιακή ενέργεια για να φορτώσουν ξανά τις μπαταρίες. Όπως  και στην πραγματική ζωή, οι εξερευνητές του διαστήματος της επιστημονικής φαντασίας ονομάζονται “αστροναύτες” και “κοσμοναύτες”.

Best seller διαστημικής θεματολογίας εμπνέουν τη NASA

Πολλά ευπώλητα μυθιστορήματα απεικονίζουν διαστημόπλοια σχεδιασμένα να προσγειώνονται στο νερό. Η ίδια η NASA άρχισε να βαπτίζει τα διαστημικά λεωφορεία της από τη ναυτική παράδοση. Ήδη από το 2008 η NASA άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ταξιδιών στο διάστημα με ιστιοφόρα. Στο σκεπτικό αναφερόταν ότι τα ιστιοφόρα θα ταξίδευαν στο διαστημικό κενό με την ακτινοβολία του Ήλιου. Με τρόπο ανάλογο με ό,τι κάνει ο άνεμος στη Γη. Έτσι, τα σκάφη αυτά θα αποκτούσαν μια ανανεώσιμη πηγή κίνησης, η οποία μάλιστα θα ήταν εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων. Αρχικά δρομολογήθηκαν μικρού μεγέθους μη επανδρωμένα ιστιοφόρα. Για να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε κοντινά αστρικά συστήματα και ειδικότερα στον Άλφα του Κενταύρου. Αργότερα προτάθηκε η χρήση δεσμών λέιζερ που θα πέφτουν πάνω στα ιστία αυτών των σκαφών.

Από τη φαντασία στην πράξη

Επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας σχεδίασαν ένα τέτοιο σύστημα για διαστημικά ιστιοφόρα. Εκατομμύρια δέσμες λέιζερ από την επιφάνεια της Γης θα ενώνονται σε μία και θα στοχεύουν τα ιστία ενός τέτοιου σκάφους. Σύμφωνα με τους εν λόγω επιστήμονες, τα διαστημικά ιστιοφόρα θα φτάσουν στον Άλφα του Κενταύρου που βρίσκεται σε απόσταση 4,3 ετών φωτός από τη Γη σε μόλις 20 έτη.

 

Διαφήμιση