Αρχική Διάστημα Η ολική έκλειψη Ηλίου και η «γραμμή» του χθες με το αύριο...

Η ολική έκλειψη Ηλίου και η «γραμμή» του χθες με το αύριο – Video

0
odpsqdyw5h2qoggkgn3l
Διαφήμιση

Ορατή από ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και από τη Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν η ολική έκλειψη Ηλίου η μοναδική του 2016 και χιλιάδες έσπευσαν να την παρακολουθήσουν.

Η σκιά της Σελήνης που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πλανήτη μας και τον Ήλιο έπεσε πάνω στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Αυτό συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας ή μεσημέρι τοπική ώρα.

Καθώς όμως η Γη περιστρέφεται, η σκιά του φεγγαριού κινείται προς τα ανατολικά και περνάει τη λεγόμενη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, μια νοητή γραμμή όπου ο χρόνος πηδά μπρος-πίσω.

Η «γραμμή» ανάμεσα στο χθες και το αύριο

Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line) είναι μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χθες από το αύριο.

Αεροπλάνο ή πλοίο το οποίο περνά την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας προσαρμόζει την ημερομηνία του αφαιρώντας ή προσθέτοντας μια μέρα, ανάλογα την κατεύθυνση που έχει περνώντας την γραμμή.

Περνώντας την γραμμή προς τα ανατολικά κερδίζεται μια μέρα ενώ προς τα δυτικά χάνεται μια μέρα.

Κλασσικό παράδειγμα είναι το μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», όπου ο Φιλέας Φογκ ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λονδίνο προς τα ανατολικά και όταν επέστρεψε νόμιζε ότι είχε χάσει το στοίχημα αργοπορώντας μια μέρα, καθώς στο κομμάτι από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας προς το Σαν Φρανσίσκο δεν αφαίρεσε μια μέρα από το ημερολόγιο του καθώς πέρναγε την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας.

Η σκιά της Σελήνης συνέχισε να κινείται ανατολικά για περίπου τέσσερις ώρες ώσπου διέσχισε τη Γραμμή Ημερομηνίας και εξαφανίστηκε στον Ειρηνικό, όταν εκεί ήταν ακόμα Τρίτη σύμφωνα με την τοπική ώρα (περίπου 4 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Το φαινόμενο έγινε ορατό κατά μήκος μιας λωρίδας που καλύπτει απόσταση άνω των 14.000 χιλιομέτρων, αλλά έχει πλάτος λιγότερα από 100 χιλιόμετρα.

Στη δυτική Αυστραλία η ολική έκλειψη ηλίου ξεκίνησε στις 8 το πρωί.

kuagtpl0m6iybh6svken

Στη Σουμάτρα συμπίπτει με την ανατολή του ήλιου, άρα γύρω στις 6:30 το πρωί.

3500

Στη Τζακάρτα της Ινδονησίας χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε παρατηρητήριο από τις 3 τα ξημερώματα για να δουν το φαινόμενο με τους υπευθύνους να διανέμουν ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα γίνει το 2017 και θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε εδώ το video για την έκλειψη

Διαφήμιση