Αρχική COVID-19 Πόσο ασφαλείς είναι οι διάφοροι τύποι εμβολίων -Προγνωστικά για ενισχυτικές δόσεις

Πόσο ασφαλείς είναι οι διάφοροι τύποι εμβολίων -Προγνωστικά για ενισχυτικές δόσεις

0
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα κλινική μελέτη επιχειρεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της covid-19 με διαφορετικούς τύπους εμβολίων, την ώρα που ήδη διενεργείται παγκοσμίως η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού που κατάφερε ποτέ να “στήσει” η ανθρωπότητα. Κι όλα αυτά, όταν οι ενδείξεις συνηγορούν πως θα χρειαστούμε επαναληπτικές ενισχυτικές δόσεις.

Ποιος συνδυασμός όμως, θα αποδειχθεί ο “νικητήριος” μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότητα και κυρίως ασφάλεια;

Το crash test…

Αυτή την ώρα, στις ΗΠΑ, διενεργείται νέα κλινική μελέτη στη φάση 1 από 2, όπου υγιείς ενήλικες εθελοντές που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λαμβάνουν δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η ανοσιακή απόκριση του συνδυασμού των εμβολίων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων της μελέτης υπό διενέργεια.

Παρότι όλα τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης COVID-19, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης για να διατηρηθεί υψηλή ανοσία και να αντιμετωπιστεί ένας εξελισσόμενος ιός.

Η μελέτη θα συμπεριλάβει περίπου 150 άτομα, που έχουν λάβει ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια των ΗΠΑ: το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, και τα δύο mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

Κάθε ομάδα θα συμπεριλάβει 25 άτομα ηλικίας 18-55 ετών και άλλα 25 άτομα 56 ετών και άνω. Όλοι οι εθελοντές θα λάβουν 12 έως 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους μία μόνο δόση ενίσχυσης με το εμβόλιο της Moderna.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη και θα λάβουν αρχικά τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και 12 έως 20 εβδομάδες αργότερα θα λάβουν μία δόση ενίσχυσης.

Όλοι οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για ένα έτος μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους, τόσο τηλεφωνικά όσο και με φυσική παρουσία.

Οι εθελοντές θα παρακολουθούνται τόσο για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όσο και για την ανοσιακή απάντηση για τα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2. Αν κάποιος εθελοντής νοσήσει με λοίμωξη COVID-19 τότε οι ερευνητές θα κάνουν ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα του ασθενούς, για να εξακριβώσουν αν κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού προκάλεσε τη λοίμωξη.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του καλοκαιριού.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEcoFest 2021: 4-6 Ιουνίου, ζήσε τη ζωή σου στο…πράσινο
Επόμενο άρθροΔιευρυμένο δρομολόγιο και δύο επιπλέον στάσεις για τη γραμμή 53 του ΟΣΕΘ