Αρχική Ζώα “Όχι” στο ν/σ για τα ζώα συντροφιάς λέει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

“Όχι” στο ν/σ για τα ζώα συντροφιάς λέει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

0
PETS 3
Εικόνα: UNSPLASJH/Krista Mangulsone
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κατηγορηματικά απορρίπτει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά και της επιστημονικής κοινότητας. Τώρα έλαβε και ένα βροντερό “όχι” από τη μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία.

PETS 4
Εικόνα: UNSPLASH/The Lucky Neko

Εκτός ευρωπαϊκού προσανατολισμού

Εκτός ευρωπαϊκής κατεύθυνσης χαρακτηρίζει το ν/σ η Ομοσπονδία “Τι απέγινε η δέσμευση του Πρωθυπουργού για ‘ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο προχωρημένα που έχουν σήμερα ευρωπαϊκές χώρες;” τονίζει.  Κάνει μάλιστα λόγο για “συνονθύλευμα αντιφατικών διατάξεων”. Πρόκειται για “ανούσιο, κακογραμμένο και χαοτικό κείμενο που ουδεμία σχέση έχει με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων” επισημαίνεται.

Ηχηρές απουσίες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία “απουσιάζουν το θεμέλιο-οι ηθικές αρχές βάσει των οποίων ρυθμίζονται όλα τα επιμέρους, κρίσιμοι ορισμοί και βασικές θεματικές ενότητες”. “Εξόφθαλμη είναι η απουσία πλαισίου, προϋποθέσεων και μηχανισμών ελέγχου για τη διατήρηση ζώων από επαγγελματίες”. Δηλαδή “τους εκτροφείς, εμπόρους, φροντιστές, εκπαιδευτές, κυνοκομεία, πανσιόν” και “για την εκτροφή, εισαγωγή και εμπορία ζώων”.

PETS 5
Εικόνα: UNSPLASH/The Lucky Neko

Πρόβλημα αναπαραγωγής

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι “η εμπορική εκτροφή θα είναι η μόνη επιτρεπτή αναπαραγωγή και μονόδρομος για την απόκτηση σκύλου ή γάτας”.  Εξηγώντας ότι “αυτός ο τύπος εκτροφής έχει ταυτοποιηθεί, διεθνώς, ως βασική αιτία κακοποίησης και θανάτου σκύλων και γατών”. “Ευθύνεται για τη διοχέτευση στην αγορά, κουταβιών σοβαρά άρρωστων, γενετικά εκφυλισμένων, με πλαστά πιστοποιητικά καθαροαιμίας”.

Κατά της υποχρεωτικότητας στείρωσης οι επιστήμονες

Οι μεγαλύτεροι διεθνείς φιλοζωικοί οργανισμοί και επιστημονικοί φορείς έχουν ταχθεί κατά της υποχρεωτικής στείρωσης. Για αυτό και η Ομοσπονδία εγκαλεί το νομοσχέδιο για την καθολικότητα του μέτρου. “Όπου επιχειρήθηκε, το μέτρο αυτό αποδείχτηκε ακατάλληλο και επιζήμιο και προκάλεσε αύξηση των εγκαταλείψεων. Βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου” αναφέρει. Προσθέτει δε ότι “δεν συνδέεται με την ευζωία των ζώων.

Άμεση απόσυρση

Εντελώς αντίθετη και με τις διατάξεις περί της συμβολής των φιλοζωικών οργανώσεων στη διαχείριση των αδεσπότων είναι η Ομοσπονδία. Θεωρεί ότι δεν διαφυλάσσεται η επανένταξη και προωθούνται ευθανασίες με συνοπτικές διαδικασίες. Για αυτό και καταλήγει ότι το νομοσχέδιο “δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί”.

Διαφήμιση