Αρχική Επιλεγμένα Ζώα συντροφιάς: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ζώα συντροφιάς: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

0
PETS 1
Εικόνα: UNSPLASH/Chewy

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα ζώα συντροφιάς, ή κατά το παλαιότερον τα δεσποζόμενα ζώα, αποκτούν το προστατευτικό πλαίσιο που τους αρμόζει. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας ήδη σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο.

Προβλέπεται η θεσμοθετημένη συνεργασία όλων των φορέων. Δηλαδή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων, των φιλοζωικών οργανώσεων και των πολιτών. Στόχος η ευζωία και η προστασία όλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

pets 2
Εικόνα: UNSPLASH/Danae Callister

Δέκα άξονες του ν/σ

  • Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων». Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
  •  Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
  •  Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό  του ζώου. Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
  • Αναπαραγωγή με κανόνες. Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.
  • Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη  περί κακοποίησης. Εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
  • Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε δήμο. Εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
  • Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Θέσπιση κινήτρων από τους δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους. Μεταξύ άλλων, μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.
  •  Πλαίσιο Εποπτείας. Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
  • Εθνική Γραμμή Καταγγελιών. Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Δέσμευση Πρωθυπουργού και αντιδράσεις

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο χαιρέτισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαδραστική ανάρτησή του στο twitter και στο Facebook. Ήταν άλλωστε μία εκ των δεσμεύσεών του.

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, συναντά και αντιδράσεις. Οργανώσεις, αλλά και κτηνίατροι του Δημοσίου εγείρουν ερωτήματα και διαφωνίες. Μεταξύ άλλων, εγκαλούν την κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα στείρωσης και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Επίσης για τη μη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here