Αρχική COVID-19 Ιαπωνία: Δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου αχρησιμοποίητες – Με αργούς ρυθμούς η εκστρατεία...

Ιαπωνία: Δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου αχρησιμοποίητες – Με αργούς ρυθμούς η εκστρατεία εμβολιασμού

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός αχρησιμοποίητων εμβολίων κατά της covid-19 στην Ιαπωνία. Η χώρα που διαθέτει αμέτρητα εμβόλια στις αποθήκες της και που μάλιστα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ετοιμάζεται να εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια, προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς την εκστρατεία εμβολιασμού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η χώρα με πληθυσμό 125.570.000, παρόλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή τεράστιο απόθεμα εμβολίων, έχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ μάλιστα αντιμετωπίζει και υλικοτεχνικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά, ενώ η Ιαπωνία εισήγαγε στα τέλη του Απριλίου 28 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 15% από το απόθεμά της με τις υπόλοιπες 24 εκατομμύρια δόσεις να παραμένουν στα ψυγεία.

Παράλληλα, οι προμήθειες των εμβολίων στην Ιαπωνία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται να αποφασίσουν στις 20 Μαΐου αν θα εγκρίνουν τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το εθνικό δίκτυο NHK.

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Moderna έχει ήδη φθάσει στη χώρα και υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προετοιμάζονται από τους τοπικούς συνεργάτες της εταιρείας.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer πρόκειται επίσης να επιταχυνθούν και να ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια δόσεις αυτόν και τον επόμενο μήνα.

Η Ιαπωνία έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ασία καθώς προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι–λίγο περισσότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η χώρα έχει εμβολιάσει μόλις το 2,2% του πληθυσμού της μέχρι στιγμής. Πρόκειται για τον πιο αργό εμβολιαστικό ρυθμό μεταξύ των πλούσιων χωρών.

έλλειψη γιατρών

Το σχέδιο της Κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση έχει έναν φιλόδοξο στόχο εμβολιασμού των 36 εκατομμυρίων ηλικιωμένων πολιτών της μέχρι τον Ιούλιο.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο η Ιαπωνία θα χρειαστεί να χορηγεί περίπου 800.000 εμβόλια ημερησίως, σύμφωνα με μια ομάδα επιχειρηματιών, που καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει την διαδικασία εμβολιασμού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει έναν χώρο μαζικών εμβολιασμών στο Τόκιο και στην Οσάκα μέχρι τις 24 Μαΐου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός και ορισμένοι ειδικοί του τομέα υγείας εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει έως τον χειμώνα ίσως και αργότερα.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση