Αρχική COVID-19 Μητσοτάκης: Θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μητσοτάκης: Θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

0
Μητσοτάκης - Σακελαροπούλου
Εικόνα: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο φλέγον ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στα προνόμια των εμβολιασμένων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι “θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό” ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται “εντός των επόμενων ημερών το πόρισμα από την Επιτροπή“.

“Η εγρήγορση πρέπει να είναι δεδομένη. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία,” υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι η προσήλωσή μας αυτή την στιγμή είναι “να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν“.

Θετικές οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας

Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις της πανδημίας, οι οποίες όπως υπογράμμισε “είναι αναμφισβήτητα θετικές.”

“Έχουμε διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες,” ανέφερε συγκεκριμένα.

Ενώ, εξέφρασε τη λύπη του για τους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους από Covid, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε.

“Είναι βέβαια, λυπηρό, το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς χάνουν και τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα τους τελευταίους μήνες να εμβολιαστούν καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε”, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης
Εικόνα: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προνόμια εμβολιασμένων

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των προνομίων για τους εμβολιασμένους κατά της Covid, υπογραμμίζοντας πως “αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα” όταν όπως πρόσθεσε “όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο“.

“Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς όπως ανέφερε:

  • σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα
  • 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα
  • 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας
  • παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση

Ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη “να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε”.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι “θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την επιτροπή βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά”.

“Οι νέοι μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες”

Σακελαροπούλου
Εικόνα: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελαροπούλου, χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έχει φθάσει στα 6 εκατομμύρια εμβολιασμών“.

Ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός “ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον”.

Παράλληλα, η Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα, που έθιξε και ο πρωθυπουργός με τις αναφορές στο Σύνταγμα και στα ατομικά δικαιώματα.

“Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς,” υπογράμμισε.

“Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη.

Και γι΄ αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ότι έχω δει. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο”, πρόσθεσε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση