Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Kυκλική οικονομία: Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ – Τι ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας

Kυκλική οικονομία: Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ – Τι ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας

0
RECYCLE.3
Εικόνα: UNSPLASH/Noah Buscher
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην κυκλική οικονομία ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Κατά την ομιλία του σήμερα στο Athens Circular Forum II επεσήμανε την δυναμική της πράσινης επιχειρηματικότητας, τη συνεργατική διάσταση αλλά και τη δημιουργικότητα νέων ανθρώπων.

Δεν πρόκειται για αναβάθμιση ανακύκλωσης

“Η κυκλική οικονομία δεν είναι μια αναβαθμισμένη μορφή ανακύκλωσης, όπως συχνά τείνει να υποβαθμίζεται” εξήγησε ο κ Σκρέκας. “Είναι επέκταση του χρόνου ζωής και διατήρηση της αξίας των πόρων”. Απόβλητα ή παραπροϊόντα μετασχηματίζονται σε πρώτες ύλες για άλλες παραγωγικές διεργασίες, σε δυνητικούς πόρους ή υπηρεσίες.

Εθνικό Σχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο “Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το ΕΣΕΚ, οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία έως το 2030 αναμένεται να υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, έχουν ενταχθεί σημαντικές δράσεις, με κυκλική διάσταση, στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 230 εκατ. ευρώ. “Θέλουμε να μετασχηματίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, από ευθύγραμμα σε κυκλικά μοντέλα, που θα διασφαλίσουμε ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και πολλαπλά οφέλη για όλους μας” εξήγησε.
Ο κ Σκρέκας χαρακτήρισε χρήσιμη την ιδιωτική πρωτοβουλία σε επίπεδο χρηματοδότησης ή τεχνογνωσίας, όπως την πλατφόρμα Sporos.

Αναγκαιότητα μετάβασης

Για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, η κυβέρνηση προχωρεί στην απολιγνιτοποίηση ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αποσύρει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες έως το 2023. Προχωρεί σε αλλαγή καυσίμου στην Πτολεμαϊδα έως το 2025.
Είναι μια γενναία απόφαση που λάβαμε, αξιολογώντας έγκαιρα τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την αντανάκλασή τους στο κόστος CO2.  Στο χρηματιστήριο ρύπων, οι τιμές CO2 άγγιξαν ήδη τα 56 ευρώ ανά τόνο, ενώ η επικείμενη μεταρρύθμιση του ETS δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

ΑΠΕ

Το μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη υπερβεί το 30%. Παράλληλα, το φυσικό αέριο, ως καύσιμο γέφυρα προς την απανθρακοποίηση, άγγιξε το 36% το 2020, με τον λιγνίτη να υποχωρεί στο 11% έναντι 38% το 2015.
Επίσης αναθεωρείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να εναρμονιστεί με τον νέο ευρωπαϊκό στόχο του 55% για τη μείωση εκπομπών CO2.

https://prasinotameio.gr/wp-content/uploads/2020/11/Green_planet-02.png

Τρίπτυχο ενεργειακής πολιτικής

  • Δημιουργία σταθερού και απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Θα προσελκύσει πράσινες επενδύσεις και καινοτόμες εφαρμογές, Θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας.
  • Δίκαιη μετάβαση για όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς. Με προσαρμοσμένες πολιτικές, που εκτείνονται από τα αστικά κέντρα έως τα νησιά μας και τις λιγνιτικές περιοχές.
  • Εκσυγχρονισμός κρίσιμων υποδομών, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Με έμφαση στη διαφοροποίηση πηγών, την ανθεκτικότητα των δικτύων, την ψηφιοποίηση και την αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί ήδη ειδική επιτροπή για την απανθρακοποίηση των νησιών, με προϋπολογισμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης – Κυκλικές δράσεις

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται:

  • Η αναβάθμιση σε υποδομές επεξεργασίας λυμάτων, στις οποίες θα συντελείται και επανάχρηση νερού, για άρδευση και πάρκα, μεταξύ άλλων χρήσεων. Αφορά 11 πόλεις, από τις Σέρρες έως τη Λάρισα, το Αλιβέρι και τη Νάουσα της Πάρου. Θα εμπλουτιστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής,από το δίκτυο διάθεσης επεξεργασμένου ύδατος της ΕΥΔΑΠ, Με αφετηρία τα ΚΕΛ, τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων.
  • Η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, σε ευαίσθητες περιοχές. Τουριστικά και περιβαλλοντικά. Από τον Βόλο και τα Ιωάννινα, έως την Κέρκυρα, τη Σκύρο και την Κρήτη.
  • Χορήγηση 200 εκατ. ευρώ σε δράσεις εξοικονόμησης νερού.
  • Επένδυση στην κατασκευή και τον εκσυχρονισμό υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού, μεταξύ αυτών και αφαλάτωσης μέσω ΣΔΙΤ.
  • Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών για την αποτροπή διαρροών και κλοπών νερού.
  • Ειδικό πρόγραμμα «εξοικονομώ», για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του πόσιμου νερού.

Θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο Οδικός Χάρτης της Κυκλικής Οικονομίας περιλαμβάνει 67 δράσεις, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2025.

  • Βιώσιμη παραγωγή και βιομηχανική πολιτική: οικολογικός σχεδιασμός, οικολογική πιστοποίηση, βιομηχανική συμβίωση, φορολογικές απαλλαγές
  • Βιώσιμη κατανάλωση, όπως προώθηση πράσινων δημόσιων συμβάσεων, υπηρεσίες επισκευής και επαναχρησιμοποίησης.
  • Περιορισμός αποβλήτων με μεγαλύτερη αξία, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα και θεσμικό πλαίσιο για πρόληψη.
  • Οριζόντιες δράσεις, όπως εθνικό παρατηρητήριο, εθελοντικές συμφωνίες, συντονιστικό όργανο, δείκτες κυκλικής οικονομίας.
  • Συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, υφάσματα, μπαταρίες, οχήματα, κτίρια, τρόφιμα.
    • Εικόνα: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας

Παραδείγματα κυκλικής οικονομίας

  •  Η επαναχρησιμοποίηση ύδατος στις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ αγγίζει τα 5 εκατ. κ.μ. ετησίως.
  • Στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΔΑΠ διενεργείται παραγωγή βιοαερίου, της τάξης των 32 MWh ετησίως, για την κάλυψη των θερμικών και ενεργειακών τους αναγκών.
  • Με ξήρανση της ιλύος, της λάσπης δηλαδή, επιτυγχάνεται η αξιοποίησή της στην τσιμεντοβιομηχανία.
  • Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο Κρήτης – Σε μια έκταση 270 στρεμμάτων, η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση θα συνδυάζεται με την ενημέρωση των πολιτών. Τη σχολική εκπαίδευση, την καινοτομία, και την αναψυχή. Στην πλήρη ανάπτυξή του το 2025, το πάρκο αναμένεται να δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας.
  • Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) στην Καστοριά – Προωθεί την ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των πολιτών, μέσω και ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Προλαμβάνεται έτσι η παραγωγή αποβλήτων και δίνεται στα αντικείμενα μία δεύτερη ευκαιρία επαναχρησιμοποίησης.
  • Έργο FISHBONE αντιμετωπίζει τη διαχείριση υπολειμμάτων από την φιλετοποίηση πέστροφας. Θα παράγεται κολλαγόνο αλλά και βιοϋλικά, μάλιστα μετά από πύρωση, που διασφαλίζει την απομάκρυνση τυχόν παθογόνων οργανισμών.

Από το όραμα στο μετασχηματισμό

Κάποτε η κυκλική οικονομία φάνταζε ως όραμα ονειροπόλων. Σήμερα αποτελεί “αναγκαίο και σύνθετο μετασχηματισμό, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, συνειδητά και συγκροτημένα, ήδη από σήμερα” επεσήμανε ο υπουργός.

 

Διαφήμιση