Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ξεμπλοκάρουν πολεοδομικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ

Ξεμπλοκάρουν πολεοδομικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ

0
ARCHTECT
Εικόνα: UNSPLASH/Sergey Zolkin

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πράσινο φως σε πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά έργα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, ενεκρίθησαν:

Δήμος Γλυφάδας

Για την Τροποποίηση της  Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και του πρώην Νυχτερινού κέντρου «ΑΣΤΕΡΙΑ» προτάθηκαν ήπιες τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στον χώρο. Το έργο αφορά στις Ζώνες 2β και 4β αντίστοιχα σύμφωνα με το από 1.03.04 ΠΔ/γμα (ΦΕΚ 254 Δ). Προκύπτουν κυρίως από νεότερες ανάγκες του σχεδιασμού, αλλαγές χρήσεων, κατασκευές που απομακρύνονται για λόγους στατικής επάρκειας. Καθώς και νέες χαράξεις που σχετίζονται με υπαίθριες διαμορφώσεις, με οδεύσεις, εισόδους κ.λπ. Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ απεφάνθη ότι η μελέτη καλύπτει τις προδιαγραφές σε πολεοδομικό επίπεδο/ Διαχειρίζεται με άρτιο τρόπο ζητήματα κρίσιμα για την ποιότητα του δημόσιου χώρου. Δηλαδή, την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παράκτιας αυτής έκτασης. Και λαμβάνει υπόψη και σέβεται τη δασική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία. Εν γένει εναρμονίζεται με το ΡΣΑ και το ΠΔ των Ακτών.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την  απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ:

  • Ο προτεινόμενος ποδηλατόδρομος θα επικοινωνεί με τον σχεδιαζόμενο ποδηλατόδρομο της Λ. Ποσειδώνος,
  • Θα συνδεθούν οι δύο αρχαιολογικοί περίπατοι με ενοποιημένη χάραξη και υλικά,
  • Η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στην ακτή θα είναι ελεύθερη για το κοινό,
  • Η φύτευση θα αποτελείται αποκλειστικά από ενδημικά είδη της μεσογειακής παράκτιας χλωρίδας κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος ανέρχεται σε 271.709,34 τ.μ. (234.241,53 τ.μ χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας). Η Αρχιτεκτονική μελέτη – αναθεώρηση της άδειας δόμησης έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (11.03.2021). Και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού (Εγκρίσεις: Ιούλιος 2020, Ιανουάριος 2021). Επίσης έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους (2015 και 2016) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δήμος Πειραιώς

Το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Αγ. Διονυσίου Πειραιά χωρικού σχεδιασμού αποτελεί σχέδιο υπερτοπικής κλίμακας. Και στρατηγικής σημασίας για τη μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά. Στοχεύει στη δημιουργία του πλαισίου χωρικής οργάνωσης για την αστική ανάπλαση της περιοχής. Η πρόταση χωρικού προορισμού συνίσταται στον καθορισμό του μεγαλύτερου τμήματος αυτής. Ως πολεοδομικού κέντροτ (με εξαίρεση ορισμένων χρήσεων) και στον καθορισμό τμημάτων ως «ελεύθεροι χώροι-Αστικό πράσινο» και ως «αθλητικές εγκαταστάσεις». Συγκεκριμένα καθορίζονται 2 ζώνες,  Πολεοδομικό κέντρο 1 και Πολεοδομικό κέντρο 2 με διαφοροποιήσεις όπως αυτή της χρήσης των πολυκαταστημάτων. Παράλληλα, το ΕΠΣ εξελίσσει κατά πολύ την προτεινόμενη ανάπλαση του ΓΠΣ του 1988. Ρυθμίζει πολεοδομικά αυτή την κομβικής σημασίας αναπτυσσόμενη περιοχή του δήμου. Δίνονται πολεοδομικά κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης, αν και υποβαθμισμένης περιοχής. Με χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων για παραχώρηση χώρων για δημόσια χρήση. Και παράλληλη διατήρηση των θεσμοθετημένων συντελεστών δόμησης.

Δήμος Κρωπίας

Αφορά στο αίτημα της εταιρίας «GREEK AIR ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» με το οποίο ζητεί επέκταση της δραστηριότητας κατά 5.398,04τ.μ. Η εταιρία διαθέτει εγκεκριμένη εγκατάσταση ελικοδρομίου συνολικής έκτασης 22.969,38τ.μ. στη θέση «Μπότα» ή «Προφάρτα» του δήμου Κρωπίας, Περιφέρειας Αττικής. Προκειμένου να καταστεί λειτουργικότερη η όλη επένδυση, απαιτήθηκε η αγορά συμπληρωματικών οικοπέδων. Έπρεπε να ενσωματωθούν και να ενοποιηθούν με την αρχική έκταση. Οι επεκτάσεις αποσκοπούν στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας του ελικοδρομίου. Η έγκριση της επέκτασης εγκατάστασης του ελικοδρομίου γίνεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ και «γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας». Σύμφωνα με το από 13.01.92 π.δ. – ΦΕΚ Δ΄ 80/30.01.1992, με το οποίο τροποποιήθηκε το από 5/13.12.1979 π.δ.  – ΦΕΚ Δ΄ 707).

Δήμος Χαλκηδόνας

Η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕ Αγίου Αθανασίου προωθείται για να υλοποιηθεί ρύθμιση των χρήσεων γης  έκτασης 334 στρ. περίπου. Βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου του δήμου Χαλκηδόνος στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η επέκταση υφιστάμενων αλλά και η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων χονδρεμπορίου. Με συμβολή στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή πλεονεκτική για τη χρήση χονδρεμπορίου .Διαθέτει καλή προσβασιμότητα σε ένα βασικό σύστημα μεταφορικών αξόνων (σιδηροδρομικών και οδικών). Προϋπόθεση ιδιαιτέρως σημαντική για την προσέλκυση αρχικά επιχειρηματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων. Εν συνεχεία για τη βιώσιμη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ «επιταχύνει τη σημαντική τουριστική επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας και γίνεται ένα ακόμη βήμα προς τη διαμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας”. Ταυτόχρονα, με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου, “ο Πειραιάς αποκτά ένα αναβαθμισμένο κέντρο αναφοράς για όλη την πόλη”.

 

Διαφήμιση