Αρχική Περιβάλλον “Athens Circular Forum II”: Η ελληνική συμμετοχή στο EU Green Week

“Athens Circular Forum II”: Η ελληνική συμμετοχή στο EU Green Week

0
cycling economy
Εικόνα: UNSPLASH/Globelet Reusable
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Athens Circular Forum II με επίκεντρο την κυκλική οικονομία. Πρόκειται για την ελληνική συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή δράση EU Green Week, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διεθνής αναγνώριση

Το #ACF2 αναγνωρίζεται διεθνώς ως οργανικό μέρος του πιο επιδραστικού πανευρωπαϊκού policy event της χρονιάς. Ηγετικοί φορείς, δρώντες της αγοράς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υπεύθυνοι επενδυτές δίνουν το “παρών” τους. Από κοινού με ακτιβιστές και ενεργοί πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους. Χαράσσουν το δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα και μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με τη νέα γενιά να πρωταγωνιστεί. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και γίνεται ηλεκτρονικά.

Σημαντικές συμμετοχές

Το #ACF2 οργανώνεται από ένα δυναμικό consortium ενεργών φορέων για την Πράσινη Μετάβαση στην Ελλάδα. Θέτουν την ατζέντα του #ZeroPollution για έναν πιο υγιή Πλανήτη με υγιέστερους πολίτες.

Στις συμμετοχές βρίσκουμε: Τράπεζα της Ελλάδος, Sporos Platform, Symbiosis, Πράσινο Ταμείο, LIFE NCP, EIT Climate-KIC Hub Greece, “Athena” Research Center, . Επίσης  τους Regional Growth Conference, UN SDSN Greece, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών.

Ανοικτός διάλογος

Σαράντα ομιλητές και εκατοντάδες συμμετέχοντες ανοίγουν ένα ζωτικό διάλογο για το μέλλον. Προβάλλονται βέλτιστες πρακτικές και ιστορίες επιτυχίας για το τι σημαίνει Κυκλική Οικονομία, Κλιματική Ανθεκτικότητα, Πράσινες Δουλειές και Γαλάζια Ανάπτυξη σήμερα, στην αγορά, στην πολιτική, στην καθημερινή μας ζωή. Η φετινή έκδοση του Athens Circular Forum είναι διαδικτυακή, πολυπρισματική και διαδραστική. Με συμβολικό επίκεντρο την καρδιά της Αθήνας, το Μέγαρο Υπατία. Μεταδίδεται ζωντανά για όλους μέσω του u-tube channel του κέντρου καινοτομίας «Αθηνά», με πανευρωπαϊκή ορατότητα και κάλυψη.

Σημερινή ατζέντα

Σήμερα παρουσιάστηκε πρωτότυπη έρευνας της Kapa Research για το ρόλο των καταναλωτών, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην πορεία για την κυκλική μετάβαση. Σημαντικά key note speeches για τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Τραπέζης της Ελλάδος προς το sustainable finance από τον διοικητή της ΤτΕ,  Γ. Σουρνάρα. Η αναπτυξιακή διάσταση της προστασίας των θαλασσών από τη Μ. Δαμανάκη, πρ. Επίτροπο.

Κυκλική μετάβαση

Στο Plenary Session  συμμετείχαν ο υφυπουργός Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Α. Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο Γ. Καλτσάς. Επίσης, η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Διευθύντρια του ΕΙΤ Climate KIC καθ. Φ. Κουντούρη και ο πρόεδρος της «Επιτροπής Σοφών» για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση Γ. Τζώρτζης. Από κοινού εξερεύνησαν την ευρύτερη στρατηγική και τους κρίσιμους σταθμούς για την κυκλική μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα. Ακολούθησε το πάνελ για τις πράσινες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του πρ. υπουργού Ενέργειας, Γ. Μανιάτη, του αυμβούλου του Πρωθυπουργού Γ. Κρεμλή. Επίσης, της συντρονίστριας της ΤτΕ σε θέματα Κλιματικής Προσαρμογής Θ. Αντωνακάκη και εκπροσώπων θεσμικών επενδυτών.

https://prasinotameio.gr/wp-content/uploads/2020/11/Green_planet-02.png

Αυριανό πρόγραμμα

Η δεύτερη μέρα (01.06, 14.00-19.30) ξεκινά με τα key note speeches του υφυπουργού Έερυνας και Καινοτομίας Χ. Δήμα (14.00). Θα παρουσιάσει τις εν εξελίξει δράσεις προς ένα βιώσιμο οικοσύστημα καινοτομίας και της προέδρου του Δικτύου και πρ. Επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου (14.15) για την ψηφιακή και πράσινη επανάσταση. Σημείο εστίασης του πρώτου πάνελ της ημέρας (14.30-15.45) που συντονίζει η δρ. Ε. Σταφανιδάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων για την κλιματική ανθεκτικότητα. Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα για τη διαμόρφωση του ελληνικού μότο του ACF για το EU Green Week, από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ευγενική υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. Ακολουθεί το πάνελ για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (16.00-17.30), υπό τον συντονισμό της κοσμήτορος καθ. Μ. Λεκάκου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το EIT Climate KIC και το Regional Growth Conference. Το τρίτο πάνελ της ημέρας (18.00-19.30) που συντονίζει ο Δ. Χωματίδης, υπεύθυνος των δράσεων Κυκλικής Οικονομίας του Πράσινου Ταμείου. Θα διερευνήσει καινοτόμες κυκλικές και βιο-επιχειρηματικές πρακτικές που ήδη συμβαίνουν ανά την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ο Γεν. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κ. Αραβώσης θα αναλύσει τον νέο Οδικό Χάρτη για την Κυκλική Οικονομία. Ο Θ. Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, θα αναφερθεί σε καινοτόμες διαστημικές εφαρμογές ελληνικών επιχειρήσεων που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.

Κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Περιβάλλοντος

Κεντρικός ομιλητής του ACF θα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας (01.06, 17.45). Θα παρουσιάσει τις πράσινες προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, τις κομβικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την ενέργεια και το κλίμα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Διαφήμιση