Αρχική Τεχνολογία Κτηματολόγιο: Σχέδιο νόμου – Τι αλλάζει για την ακίνητη περιουσία

Κτηματολόγιο: Σχέδιο νόμου – Τι αλλάζει για την ακίνητη περιουσία

0
BUILDINGS ATHENS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλλάζει η κτηματογράφηση και δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου. Οι αλλαγές παροιυσιάστηκαν στο σχέδιο νόμου από τον υφυπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και  τον υφυπουργό-αρμόδιος για θέματα Κτηματολογίου, Γιώργο Στύλιο.

Τι αλλάζει

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στοχεύει στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την αναδιοργάνωση του φορέα.

Το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει τρεις δέσμες παρεμβάσεων:

  • Ταχεία μετάβαση και απλούστευση στη λειτουργία του Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια.
  • Η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
  • Όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά.
  • Για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις).
  • Η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Θα επιτρέπει τόσο στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, όσο και στους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το ισχύον καθεστώς κάθε ακινήτου.

Διασφάλιση των ενστάσεων, χωρίς καθυστέρηση στην κτηματογράφηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσαν να καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις. Με το νέο πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται (2% του συνόλου των ιδιοκτητών). Χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική καθυστέρηση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Και με διαμεσολάβηση

Επίσης, αποσαφηνίζεται ότι μια ανακριβής πρώτη κτηματολογική εγγραφή μπορεί να διορθώνεται και με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Εν συνεχεία μπορούν να καθορίζονται το πλαίσιο και οι κανόνες για τον τρόπο καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα. Παράλληλα αναμορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση προδήλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από την μη προβολή αντιρρήσεων εντός εξήντα ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

Δημιουργείται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, διευκολύνοντας σημαντικά και σε όλα τα στάδιά της τη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου. Θα συμβάλει στην απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των επιμέρους διαδικασιών σε μια αγοραπωλησία. Η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου, παρέχοντας στους συμβαλλόμενους τα εχέγγυα ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ορθά. Με την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών, θα χορηγούνται ηλεκτρονικά. Μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.

Οργανωτική αναδιάρθρωση του φορέα

Με τις νέες διατάξεις εισάγονται:

  • Η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ για την παροχή υποστηρικτικών τεχνικών υπηρεσιών στον Φορέα
  • Η δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για την υποστήριξη στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων
  • Η παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να μεταφερθούν στον Φορέα.

Οφέλη

Σύμφωνα με το υπουργείο το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα επιφέρει ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και θα βελτιστοποιήσει την εξυπηρέτηση των πολιτών με πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σύνολο των δικαιωμάτων στην επικράτεια. Παράλληλα θα ανεβάσει τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα προσελκύσει επενδύσειις.

Διαφήμιση