Αρχική Περιβάλλον Εξαιρετικής ποιότητας οι ελληνικές παραλίες – Στο TOP3 της Ευρώπης

Εξαιρετικής ποιότητας οι ελληνικές παραλίες – Στο TOP3 της Ευρώπης

0
greek sea2
Εικόνα: UNSPLASH/Sean O.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Εξαιρετικής ποιότητας» χαρακτηρίζονται οι ελληνικές παραλίες κολύμβησης, σε ποσοστό το 97,1%. Αυτό καταδεικνύει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που εκπονείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Κροατία και Αυστρία είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που πληρούν σε ποσοστό άνω του 95% τα πρότυπα για τα ύδατα κολύμβησης «εξαιρετικής ποιότητας». Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 83%.

Εικόνα: BWD

Η έρευνα αξιολόγησε 22.276 παράκτιες περιοχές και εσωτερικά ύδατα εντός των χωρών-μελών της ΕΕ, καθώς και σε Αλβανία και Ελβετία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Στην Ελλάδα εξετάστηκαν 1.634 περιοχές κολύμβησης. Βάσει των αποτελεσμάτων, το ποσοστό των περιοχών με ύδατα εξαιρετικής ποιότητας έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 85%. Σε 296 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη, τα ύδατα ήταν «ανεπαρκούς ποιότητας», δηλαδή στο 1,3% των περιοχών κολύμβησης. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι η ρύπανση δεν κάνει αισθητή την παρουαία της.

Σχέδιο δράσης κατά της ρύπανσης

Σύμφωνα με τον. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, «η υψηλή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής σχετικής Οδηγίας”. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, που εγκρίθηκε τον Μάιο, “θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας» επεσήμανε.

Αναθεώρηση Οδηγίας

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, η Κομισιόν δρομολόγησε πρόσφατα την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης.

Στόχος είναι να αξιολογηθεί κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες εξακολουθούν να εξυπηρετούν το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας . Καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων ή αν υπάρχει ανάγκη βελτίωσης με την εξέταση νέων παραμέτρων. Η ΕΕ θα θέσει το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση.

Τι προβλέπεται έως τώρα

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μπορεί να χαρακτηριστεί «εξαιρετική», «ικανοποιητική», «επαρκής» ή «ανεπαρκής». Ανάλογα με τα επίπεδα των βακτηρίων κοπράνων που ανιχνεύονται.

Όταν τα ύδατα χαρακτηρίζονται «ανεπαρκούς ποιότητας», τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα. Σε αυτά συγκαταλέγονται η απαγόρευση της κολύμβησης ή συστάσεις αποφυγής της. Με παράλληλη ενημέρωση του κοινού και  επανορθωτικές ενέργειες.

 

Διαφήμιση