Αρχική Περιβάλλον Έρευνα: Τα μισά ποτάμια της Γης σταματούν να ρέουν

Έρευνα: Τα μισά ποτάμια της Γης σταματούν να ρέουν

0
river1
Εικόνα: UNSPLASH/Martin Sanchez
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Απειλούνται τα ποτάμια; Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μισά ποτάμια της Γης σταματούν να ρέουν! Σύμφωνα με έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, περισσότερα από τα μισά ποτάμια του πλανήτη ξεραίνονται και παύουν να κυλάνε! Για τουλάχιστον μία μέρα μέσα στο χρόνο. Για αρκετά από αυτά η διακοπή της ροής τους διαρκεί πολύ περισσότερο.

Τι δείχνει η έρευνα

Η έρευνα, η πρώτη ολοκληρωμένη του είδους της, αποκαλύπτει ότι η διακεκομμένη ροή είναι πιο συχνό φαινόμενο από ό,τι είχε θεωρηθεί μέχρι σήμερα. Η μελέτη υπολογίζει ότι το 51% έως 60% των ποταμών σταματούν να κυλάνε το λιγότερο για μια μέρα στη διάρκεια του έτους. Αυτό σημαίνει ότι -αντίθετα με τη διαδεδομένη έως τώρα άποψη- τα ποτάμια μόνιμης ροής δεν αποτελούν την πλειονότητα στον πλανήτη.

waterfall surround by trees
Εικόνα: UNSPLASH/ sarah Mahmuda

Δείγματα από από 5.615 τοποθεσίες

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από επιστήμονες πέντε χωρών (Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Νέα Ζηλανδία). Με επικεφαλής τον Μάθις Μέσαντζερ (Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ). Ανέλυσαν στοιχεία από 5.615 τοποθεσίες σε συνολικά 64 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου ποταμών και ρεμάτων στη Γη. Εκτιμούν ότι για το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού το κοντινότερο ποτάμι δεν έχει μόνιμη ροή καθ’ όλο το έτος.

Διαταραχή λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, τις επόμενες δεκαετίες θα αυξηθούν τα ποτάμια που κυλάνε μόνο περιοδικά. Το 95% των ποταμών που υπάρχουν σε καυτές και ξερές περιοχές (Αυστραλία, Ινδία, Σαχέλ Αφρικής) είναι επιρρεπή σε διακοπή της ροής τους ολοένα συχνότερα. Η εξάτμιση είναι ταχύτερη από τις βροχοπτώσεις. Στα πιο ψυχρά κλίματα η διακοπή της ροής των ποταμών συχνά οφείλεται στη δημιουργία πάγων στην επιφάνεια τους.

Περιοδική και εποχική ροή

«Ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου δικτύου ποταμών αναμένεται να έχει περιοδική και εποχική μόνο ροή τις επόμενες δεκαετίες. Λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής και των συνεχών αλλαγών στις χρήσεις γης, Πολλά (πρώην) αέναα ποτάμια και ρέματα, όπως ο Νείλος, ο Ινδός και ο Κολοράντο, έχουν πια διακεκομμένη ροή κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών στη χρήση γης και της περιστασιακής ή μόνιμης άντλησης νερού για ανθρώπινη χρήση και καλλιέργεια». Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Μπέρναρντ Λένερ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ.

 

 

Διαφήμιση