Αρχική Διάστημα Διάστημα: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν (Βίντεο)

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν (Βίντεο)

0
EXPLOSION NASA
Εικόνα: (DESY
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη προέβησαν επιστήμονες, αποκαλύπτοντας πότε έγινε η μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν. Η ανακάλυψή τους  βασίζεται στις εκρήξεις-εκλάμψεις  των ακτίνων γάμμα. Δηλαδή των GRB (Gamma-Ray Burst). Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, πρόκειται για συγκεντρώσεις συμπυκνωμένης ακτινοβολίας γάμμα. Η συγκέντρωση δημιουργείται κατά τη γέννηση άστρων νετρονίου, καθώς και από μαύρες τρύπες.

 

Βίαια φαινόμενα

Αιτία είναι βίαια φαινόμενα στο σύμπαν. Όπως η σύγκρουση αστέρων νετρονίων, από εκρήξεις σουπερνόβα. Καθώς και από άστρα που καταρρέουν και από την καταστροφή άστρων νετρονίων από μαύρες τρύπες. Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα είναι εκρήξεις φωτονίων γάμμα πάρα πολύ υψηλής ενέργειας. Τα ποσοστά της ακτινοβολίας τους υπερβαίνουν εκατομμύρια φορές την ηλιακή! Η τόσο υψηλή ακτινοβολία που προκαλείται από τις εν λόγω εκρήξεις είναι εντελώς εχθρική για τη Γη. Τόσο σε επίπεδο χλωρίδας όσο και πανίδας. Και βεβαίως και για τον άνθρωπο.

Σε απόσταση 1 δισ. ετών

Στην έρευνά της η επιστημονική ομάδα από το Deutsches Elektronen-Synchrotron  (DESY) χαρακτηρίζει περισταστικό του 2019 ως τη μεγαλύτερη έκρηξη ακτίνων γάμμα έως τώρα. Πρόκειται για  έκλαμψη GRB. Μάλιστα θεωρείται η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει παρατηρηθεί έως τώρα ευρύτερα στο συμπαντικό γίγνεσθαι. Επίσης είναι και η κοντινότερη έκρηξη GRB που έχει εντοπιστεί, σε απόσταση 1 δισ. έτη φωτός τη Γη. Οι προηγούμενες είχαν εντοπιστεί σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση 9-12 δισ. ετών φωτός

Διαστημικά τηλεσκόπια το ανακάλυψαν

Η έκρηξη προκλήθηκε από την αυτοκαταστροφή ενός άστρου. Δύο έτη μετά εντοπίστηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA  Fermi και Swift καθώς και το τηλεσκόπιο HESS.  Η έκλαμψη περιελάμβανε πολύ υψηλή ακτινοβολία  ακτίνων χι και ακτίνων γάμμα. Λογικά το κατεστραμμένο άστρο θα μετατραπεί σε άστρο νετρονίου ή σε μαύρη τρύπα.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧαλαρώνουν οι ΗΠΑ τα μέτρα για τα ταξίδια λόγω Covid-19: Στο επίπεδο 3 η Ελλάδα
Επόμενο άρθροΚίνα: Οι ταξιδιάρηδες ελέφαντες πήραν έναν υπνάκο