Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε ο ρινόσαυρος ηλικίας 26,5 εκατ. ετών!

Ανακαλύφθηκε ο ρινόσαυρος ηλικίας 26,5 εκατ. ετών!

0
RINOSAURUS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ρινόσαυρος, κάτι μεταξύ γιγαντιαίου ρινόκερου και δεινοσαύρου, ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες, Απολιθώματα αυτών των νέων ειδών ρινοκέρων βρέθηκαν στην Κίνα.

Paraceratherium linxiaense, το όνομά του

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature. Περιγράφει ότι το νέο είδος του γιγαντιαίου γένους ρινόκερου Paraceratherium εντοπίστηκε από απολιθώμτα που βρέθηκαν στην επαρχία Γκανσού, στη βορειοδυτική Κίνα. Το πρόσφατα αναγνωρισμένο είδος ρινόκερου έζησε κατά την εποχή του Ολιγοκενίου, περίπου 26,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ονομάστηκε Paraceratherium linxiaense. Ανήκει στο Paraceratherium, ένα μικρό γένος εξαφανισμένων ρινόκερων χωρίς κέρατα.

Το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό

«Ο γιγαντιαίος ρινόκερος έχει θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά που έζησαν ποτέ» δήλωσε ο καθηγητής Tao Deng από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Το κρανίο και τα πόδια του είναι μακρύτερα από όλα τα θηλαστικά που αναφέρονται, αλλά τα μεταπόδια (μακριά οστά του χεριού και των ποδιών) δεν είναι ογκώδη στο περίγραμμα».

Λάτρης της  Ανατολής

«Το μέγεθος του σώματός του ήταν κατάλληλο για ανοιχτά δάση κάτω από υγρές ή ξηρές κλιματολογικές συνθήκες». «Οι γιγαντιαίοι ρινόκεροι ζούσαν κυρίως στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, τη Μογγολία, το Καζακστάν και το Πακιστάν. Εξαίρεση αποτελούν λίγα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολία και τον Καύκασο». «Όλες οι μορφές του γιγαντιαίου ρινόκερου, συμπεριλαμβανομένων έξι γενεών, έχουν καταγραφεί από βορειοδυτικά έως νοτιοδυτικά της Κίνας». Μόνο το είδος Paraceratherium bugtiense, από τη νοτιοδυτική γωνιά του Θιβετιανού Οροπεδίου μάς τροφοδοτεί με άφθονα στοιχεία. Εναι το κλειδί για την ιστορία προέλευσης και διασποράς του Paraceratherium.

dinosaur skull artifact
Εικόνα: UNSPLASH/Brett Meliti

Νέα παλαιοντολογικά στοιχεία

Τα απολιθωμένα λείψανα του Paraceratherium linxiaense – ένα πλήρες κρανίο και δύο θωρακικοί σπόνδυλοι  ανακτήθηκαν στην επαρχία Γκανσού της Κίνας, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα το οροπέδιο του Θιβέτ. «Διαπιστώσαμε ότι και τα έξι μέλη του γένους Paraceratherium είναι αδελφά είδη του Aralotherium. Το Paraceratherium grangeri είναι το πιο πρωτόγονο. Το διαδέχθηκε το Paraceratherium huangheense και το Paraceratherium asiaticum» ανέφεραν οι παλαιοντολόγοι.

Διασπορά

«Ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε ότι στο Πρώιμο Ολιγόκενο, το Paraceratherium asiaticum διασκορπίστηκε δυτικά προς το Καζακστάν. Η γενεαλογική του καταγωγή επεκτάθηκε στη Νότια Ασία ως Paraceratherium bugtiense».
Στα τέλη του Ολιγοκενίου, το Paraceratherium επέστρεψε βόρεια, διασχίζοντας την περιοχή του Θιβέτ. Έτσι δημιουργήθηκε το Paraceratherium lepidium στα δυτικά του Καζακστάν. Και το Paraceratherium linxiaense στα ανατολικά στη λεκάνη της Linxia (επαρχία Γκανσού)».

Το Θιβέτ δεν ήταν πάντα ορεινό

“Οι καθυστερημένες τροπικές συνθήκες του Ολιγοκενίου επέτρεψαν στο γιγαντιαίο ρινόκερο να επιστρέψει βόρεια προς την Κεντρική Ασία. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η περιοχή του Θιβέτ δεν ήταν οροπέδιο υψηλού υψομέτρου” δήλωσε ο καθηγητής Deng.

Σε Ινδία και Πακιστάν

Η πιθανότητα ο γιγαντιαίος ρινόκερος να διέσχισε την περιοχή του Θιβέτ για να φτάσει στην ινδική-πακιστανική ήπειρο στο Ολιγοκένιο μπορεί επίσης να υποστηριχθεί και από άλλα στοιχεία. «Μέχρι το τέλος του Ολιγοκενίου, η εξέλιξη και η μετανάστευση από το Paraceratherium bugtiense στο Paraceratherium linxiaense και το Paraceratherium lepidum δείχνουν ότι το οροπέδιο του Θιβέτ δεν ήταν ακόμη εμπόδιο. Για αυτό και μετακινούνταν εύκολα τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά.

Διαφήμιση