Αρχική Ζώα Ανακαλύφθηκαν ίχνη του γιγαντιαίου δεινοσαύρου Αυστραλοτιτάνα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη του γιγαντιαίου δεινοσαύρου Αυστραλοτιτάνα

0
Τυραννόσαυρος δεινόσαυρος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανακαλύφθηκαν τα ίχνη ενός από τους μεγαλύτερους δεινοσαύρους που έχουν υπάρξει παγκοσμίως. Πρόκειται για τον δεινόσαυρο “Αυστραλοτιτάνα” ή αλλιώς “Νότιο Τιτάνα“, τα ίχνη του οποίου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2007, σε ένα αγρόκτημα στο νοτιοδυτικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Ο “Αυστραλοτιτάνας” είναι ένας από τους 10 έως 15 μεγαλύτερους δεινοσαύρους που υπήρξαν ποτέ στον κόσμο. Οι επιστήμονες μάλιστα τον έχουν ταξινομήσει ως το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στην Αυστραλία.

Και όχι άδικα φυσικά, αφού είχε ύψος έως και 6,5 μέτρα (21 πόδια) και μήκος 30 μέτρα, δηλαδή όσο ένα γήπεδο μπάσκετ.

Η ομάδα των ερευνητών, γνωστή με το παρατσούκλι του δεινοσαύρου Cooper, έκαναν μακρά μελέτη λόγω της απομακρυσμένης θέσης των οστών, του μεγέθους τους και της ευαίσθητης κατάστασής τους.

Ωστόσο, πολλά από τα λείψανα βρέθηκαν ανέπαφα, δήλωσαν ερευνητές από το Μουσείο Κουίνσλαντ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Eromanga.

Μετά από τη μακρά μελέτη των απολιθωμάτων, λοιπόν, έκαναν τώρα τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το BBC, εκτιμούν ότι επρόκειτο για ένα φυτοφάγο δεινόσαυρο της ομάδας των σαυροπόδων, με πολύ μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και πόδια σαν κολόνες, που ζύγιζε 70 τόνους.

Αυτοί οι δεινόσαυροι περιπλανήθηκαν στην ήπειρο κατά την Κρητιδική Περίοδο, περίπου 92-96 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο “Αυστραλοτιτάνας” ήταν στενά συνδεδεμένος με τρία άλλα είδη σαουρόποδων:

  • τους Wintonotitan
  • τους Diamantinasaurus
  • και τους Savannasaurus

Σημειώνεται ότι, η Αυστραλία είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον κόσμο για την ανακάλυψη οστών δεινοσαύρων, καθώς είναι κυρίως επίπεδη και χωρίς οροσειρές και φαράγγια, που σταδιακά θα εξέθεταν τα απολιθώματα λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων. Οι ανακαλύψεις συνήθως γίνονται από αγρότες που εντοπίζουν απολιθώματα, όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια του εδάφους.

 

Διαφήμιση