Αρχική COVID-19 Σκύλοι-ανιχνευτές του Covid-19 – Τα… καλύτερα τεστ (Βίντεο)

Σκύλοι-ανιχνευτές του Covid-19 – Τα… καλύτερα τεστ (Βίντεο)

0
DOGvsCOVID
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σκύλοι-ανιχνευτές του Covid-19 και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα. Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα σκύλων που εντοπίζει τον κορονοϊό. Τα συμπαθή τετράποδα είναι εκπαιδευμένα να ανιχνεύουν τις μολύνσεις από νέο κορονοϊό. Όπλο τους, τι άλλο, παρά η όσφρησή τους. Μυρίζουν τον ανθρώπινο ιδρώτα και υποδεικνύουν ποιος νοσεί. Και μάλιστα σε μία χώρα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων! Πολλών εκ των οποίων με ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Τύφλα να έχει το καλύτερο rapid και PCR

Τρία από τα έξι λαμπραντόρ, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σημείωσαν ποσοστό επιτυχίας 95%! Σε δείγμα 2.000 ανθρώπων εντός ενός μήνα. Ο επικεφαλής του εγχειρήματος, Τιτιγουάτ Σιρπρασάρτποσο, εξήγησε πως «oι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι στον έλεγχο».

«Με αυτό το ρυθμό, μπορούμε να απομονώσουμε εκείνα τα δείγματα, τα οποία υποπτευόμαστε ότι είναι μολυσμένα από εκείνα που δεν φέρουν τον ιό». Οι σκύλοι δεν καλούνται να μυρίσουν τους ανθρώπους απευθείας. Τα δείγματα ιδρώτα συλλέγονται από τους ανθρώπους και αποθηκεύονται σε μικρά μεταλλικά κοντέινερ. Εν συνεχεία οι σκύλοι μπορούν να τα ανιχνεύσουν ένα προς ένα.

Σήμα κινδύνου

Όταν εντοπιστεί ένα πιθανό δείγμα Covid-19, το σκυλί σταματά και στοχεύει με τη μύτη του το δείγμα. Με αυτόν τον τρόπο εκπέμπει το σήμα κινδύνου. «Η χαρακτηριστική οσμή θα γίνει αισθητή έπειτα από μια μόλυνση. Διαφορετικά είδη ιών θα παράγουν διαφορετικά είδη οσμών» εξηγεί η ερευνήτρια Πατάμα Τορβοραπάνιτ. Οι επικεφαλής του προγράμματος ελπίζουν πως οι σκύλοι θα χρησιμοποιηθούν σε αεροδρόμια και στις ακτοπλοϊκές γραμμές και επισημαίνουν πως είναι αποτελεσματικότεροι από τους ελέγχους θερμοκρασίας. Υπενθυμίζεται ότι πολλά ιατρικά κέντρα -κυρίως στις ΗΠΑ- έχουν εντάξει επιτυχώς τα σκυλιά στην ανίχνευση ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση