Αρχική Διάστημα Ρομπότ της NASA δίνει φως σε ωκεανούς της Γης και του γαλαξία

Ρομπότ της NASA δίνει φως σε ωκεανούς της Γης και του γαλαξία

0
NASA ocean robot
Εικόνα: NASA/JPL
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ρομπότ της NASA δίνει φως σε ωκεανούς της Γης και του γαλαξία. Λίγα 24ωρα πριν, το πλοίο National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Okeanos Explorer  αναχώρησε από το Port Canaveral της Φλόριντα. Η αποστολή του, για δύο εβδομάδες, είναι να καταγράψει τη δυναμική του υποβρύχιου ρομπότ Orpheus. Το ρομπότ με το ελληνικό όνομα δοκιμάζεται σε ένα νέο σύστημα ανίχνευσης και εντοπισμού επιστημονικών χαρακτηριστικών στο θαλάσσιο πυθμένα. Η τεχνολογία πλοήγησης θα εξερευνήσει το βαθύ ωκεανό. Στόχος είναι η τεχνογνωσία να χρησιμοποιηθεί στο διάστημα. Στους πλανήτες που διαθέτουν πλούσιους, αλλά ανεξερεύνητους, για τον άνθρωπο, ωκεανούς.

Συνένωση δυνάμεων

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της NASA, η εξερεύνηση στο έδαφος απέφερε ιδιαίτερους καρπούς. Απτό παράδειγμα η εξερεύνηση στον πλανήτη Άρη. Βοήθησαν καταλυτικά το rover Perseverance – και το διαστημικό ελικόπτερο Ingenuity. Τώρα εκτιμούν ότι ήρθε του υγρού στοιχείου.Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Φεβρουάριο το Perseverance Mars της NASA άγγιξε κυριολεκτικά τον Κόκκινο Πλανήτη. Το σύστημα επέτρεψε στο ρομπότ να χαρτογραφήσει οπτικά το τοπίο του Άρη και να εντοπίσει κινδύνους. Στη συνέχεια κατάφερε να επιλέξει ένα ασφαλές μέρος να προσγειωθεί, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Με παρόμοιο τρόπο, το ελικόπτερο Ingenuity Mars χρησιμοποιεί ένα σύστημα πλοήγησης με βάση την όραση. Παρακολουθεί τις επιφανειακές λειτουργίες στο έδαφος κατά τη διάρκεια της πτήσης, προκειμένου να εκτιμήσει τις κινήσεις του στην επιφάνεια του Άρη.

NASA noa ship
Εικόνα: NASA/JPL

Τώρα το ελικόπτερο, με βάση το όραμα που έχει χρησιμοποιηθεί στον Άρη, θα υποβληθεί σε μια δοκιμαστική περίοδο λίγο πιο… κοντά από ό,τι ο Άρης. Έξω από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ στον Ατλαντικό Ωκεανό. Για την πλοήγηση στα σκοτεινά και συχνά σκοτεινά νερά κοντά στον πυθμένα θα απαιτούσε μεγάλο εξοπλισμό εύρεσης τοποθεσίας υψηλής ισχύος, όπως το σόναρ.

Πλεονέκτημα η ευκινησία

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα χαμηλής ισχύος κάμερες και φώτα, μαζί με προηγμένο λογισμικό, το Orpheus είναι μια τάξη μεγέθους ελαφρύτερο από τα περισσότερα υποβρύχια βαθέων υδάτων. Μικρότερο από ένα τετράγωνο ποδήλατο, ζυγίζει περίπου250 κιλά. Το Orpheus έχει σχεδιαστεί για να είναι ευκίνητο, εύκολο στη χρήση και στιβαρό, ενώ εξερευνά βάθη απρόσιτα στα περισσότερα οχήματα.
Σχεδιασμένο από το Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) σε συνεργασία με την JPL, το Orpheus μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόσδεση σχεδόν οπουδήποτε στον ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακραίων βάσεων. Η ομάδα  ελπίζει να δει ένα “σμήνος” από αυτά τα υποβρύχια ρομπότ να λειτουργούν ως ομάδα. Για την κατασκευή τρισδιάστατων χαρτών των τεράστιων περιοχών του ανεξερεύνητου πυθμένα του ωκεανού στην περιοχή του Χαλάλ – περιοχές με βάθος 20.000 πόδια (6.000 μέτρα). Αλλά πριν το ρομπότ μπορέσει να εξερευνήσει αυτά τα βάθη, πρέπει πρώτα να περάσει από τους ρυθμούς του σε ρηχά νερά.

Κατάδυση… στο μέλλον

“Αυτό το τεχνολογικό demo θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων για να αποδείξει τη βιωσιμότητα της πλοήγησης σχετικά με το έδαφος στον ωκεανό” δήλωσε ο Russell Smith, μηχανικός ρομποτικής της JPL. Παράλληλα προσφέρει πολύτιμη πληροφόρηση για το πώς λειτουργούν πολλά ρομπότ μαζί σε ακραία περιβάλλοντα. «Αυτές οι δοκιμές θα μας βάλουν σε καλό δρόμο για να ξεκινήσουμε μελλοντικές καταδύσεις. Θα αναζητήσουμε συναρπαστικές περιοχές υψηλής βιολογικής δραστηριότητας» προσέθεσε.

Διαφήμιση