Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε O TAP ξεκινά τη δεσμευτική φάση του market test – 17 Ιουλίου...

O TAP ξεκινά τη δεσμευτική φάση του market test – 17 Ιουλίου η β’ φάση

0
ΤΑΡ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP AG) ξεκίνησε σήμερα τη δεσμευτική φάση του market test για την επαύξηση της δυναμικότητάς του. Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει δύο μήνες. Θα ακολουθήσει από τις 17 Ιουλίου 2021 η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Το market test αποτελεί ρυθμιζόμενη διαδικασία. Μέσω της οποίας οι χρήστες του συστήματος (shippers) μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα, μακροπρόθεσμη μεταφορική δυναμικότητα στον ΤΑΡ. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται το ενδεχόμενο επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού – έως και σε 20bcm/a. Η έναρξη της δεσμευτικής φάσης έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας. Της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, της Πρότασης Έργου που υπέβαλε ο ΤΑΡ, η Snam Rete Gas (SRG) και ο ΔΕΣΦΑ, τον Μάιο του 2021.

Υποβολή προτάσεων

Τα έγγραφα της δεσμευτικής φάσης του market test στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Πρόταση Έργου, η Κοινή Ανακοίνωση των ΤΑΡ, SRG και ΔΕΣΦΑ, η ανακοίνωση του ΤΑΡ σχετικά με τη δεσμευτική φάση, καθώς και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και οι σχετικές φόρμες, είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους στο email market.test@tap-ag.com από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου 2021. Ο Luca Schieppati, διευθύνων σύμβουλος του TAP, εξήγησε ότι «έπειτα από τεσσερισήμισι. μήνες από την έναρξη των πρώτων ροών φυσικού αερίου μέσω ΤΑΡ, έχουμε ήδη μεταφέρει περισσότερα από 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου». Το ενδεχόμενο της σταδιακής επαύξησης της δυναμικότητας του ΤΑΡ, σύμφωνα με τη σχετική προσφορά και ζήτηση, συνιστά ευκαιρία, ειδικά για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. «Μπορούν να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους εθνικούς στόχους από-ανθρακοποίησης».

Τρεις διαθέσιμες επιλογές

Από την πλευρά της, η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, ο ΤΑΡ προσφέρει τρεις διαθέσιμες επιλογές επαύξησης δυναμικότητας του αγωγού. Περιορισμένη επαύξηση (περί τα 14,4 bcm/a συνολικά – από τα 10 bcm/a περίπου της τωρινής δυναμικότητας του ΤΑΡ), μερική επαύξηση (σε συνολικά 17,1 bcm/a), και πλήρη επαύξηση (περίπου 20bcm/a συνολικά)». «Διαμέσου της ανοιχτής, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις διαδικασίας του Market Test, ο ΤΑΡ θα μπορέσει να προσφέρει στην αγορά μακροπρόθεσμη εξασφαλισμένη δυναμικότητα ευθείας ροής, και αναμένουμε την υποβολή των σχετικών προσφορών μέσα στο καλοκαίρι». Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία.

Διαφήμιση