Αρχική COVID-19 Προς άρση της πατέντας των εμβολίων; Παρέμβαση Μπάιντεν και ΕΕ

Προς άρση της πατέντας των εμβολίων; Παρέμβαση Μπάιντεν και ΕΕ

0
Τζο Μπάιντεν Τηλεδιάσκεψη για το Κλίμα Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προς άρση της πατέντας των εμβολίων οδηγεί η παρέμβαση Μπάιντεν. Στο χορό συμπαρασύρεται και η ΕΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανακοίνωσή του, τάχθηκε υπέρ σχετικής πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ΠΟΥ ζητεί την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του Covid-19. Το αίτημα υποστηρίζουν θερμά πολλοί από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ) και περί τα 100 κράτη διεθνώς.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας» διευκρίνισε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι. «Για να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19» τονίζει.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι δηλώσεις Μπάιντεν εξανάγκασαν και την ΕΕ να πάρει άμεσα θέση. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για αυτό και επιθυμεί να συζητηθεί «με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών». Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών από την προεκλογική εκστρατεία του.

Παρέμβαση GAVI

Η πρόταση Μπάιντεν χαιρετίστηκε αμέσως από τον ΠΟΥ και την οργάνωση GAVI. Η συμμαχία εμβολίων GAVI κάλεσε μάλιστα την Ουάσινγκτον να βοηθήσει τις εταιρείες μεταποίησης. Με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε να ενισχυθεί η παγκόσμια παραγωγή. Η GAVI εδρεύει στη Γενεύη και μαζί με τον ΠΟΥ διαχειρίζεται το πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. Το εμβόλιο της AstraZeneca, που παρασκευάζεται από το Serum Institute of India, είναι έως τώρα το βασικό σκεύασμα του COVAX. Ο μηχανισμός έχει προφέρει 53 εκατ. εμβόλια κατά της COVID-19 σε 121 χώρες και περιοχές. Στόχος είναι να καταστούν διαθέσιμες 2 δισ. δόσεις έως τα τέλη του 2021. Με τις μισές να δίδονται σε 92 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

«Ναι» από Γαλλία και Γερμανία

Υπέρ της πρότασης Μπάιντεν τίθενται Γαλλία και Γερμανία. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε.

Διαφήμιση