Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Το ινδικό στέλεχος κορονοϊού μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Το ινδικό στέλεχος κορονοϊού μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ινδικό στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος B.1.617 του κορονοϊού ενδέχεται να επικρατήσει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, ο οποίος προειδοποιεί ότι το ινδικό στέλεχος “μπορεί να εξαπλώνεται ταχύτατα και να εκτοπίσει τη [βρετανική] γραμμή Β.1.1.7“, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι “ακόμα εξακολουθούμε να μαθαίνουμε.”

Το στέλεχος B.1.617 το οποίο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 26 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ενώ, κυρίαρχη είναι και σε χώρες όπως το Ισραήλ.

“Τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με διεθνή ταξίδια, συμβαίνει όμως και εγχώρια μετάδοση” πρόσθεσε επίσης ο αξιωματούχος, τονίζοντας όμως ότι “όλες οι παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα αντιμετωπίζονται με τα διαθέσιμα, εγκεκριμένα εμβόλια“.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η παραλλαγή B.1.617, φέρει τουλάχιστον δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Λόγω των μεταλλάξεων το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.

Ωστόσο, υπάρχουν και αισιόδοξα νέα τα οποία σχετίζονται με τα νέα κρούσματα ανά ημέρα και τους νέους θανάτους, οι οποίοι παρουσιάζουν πτωτική τάση στην Ευρώπη.

Τα εβδομαδιαία κρούσματα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, περιορίστηκαν από το μέγιστο επίπεδο των 1,7 εκατομμυρίων στα μέσα Απριλίου σε 685.000 την περασμένη εβδομάδα, κάτι που αντιστοιχεί σε θεαματική μείωση κατά 60% σε έναν μήνα.

Παρόλα αυτά, όπως προειδοποίησε επίσης ο Κλούγκε “τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται ενώπιον της συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση