Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας: Αδύνατη η επιβίωσή μας χωρίς το φυσικό πλούτο

Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας: Αδύνατη η επιβίωσή μας χωρίς το φυσικό πλούτο

0
juanma clemente alloza 2fpyPtVcm2M unsplash
Juanma Clemente-Alloza
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993 με στόχο να υπάρξει ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα βιοποικιλότητας και να κατανοήσουμε πως είναι αδύνατη η επιβίωσή μας χωρίς την εξασφάλιση του φυσικού πλούτου.

Τι είναι η βιοποικιλότητα

Η “βιοποικιλότητα” είναι ένας όρος που σχετίζεται με τον πλούτο και την ποικιλία του φυσικού κόσμου. Αναφέρεται στην τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων, στα ενδιαιτήματα και τα γονίδιά τους. Συνδέεται με τους τρόπους που αλληλοεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον ώστε να δημιουργεί οικοσυστήματα που με τη σειρά τους στηρίζουν όλους τους έμβιους οργανισμούς, μεταξύ αυτών και τους ανθρώπους.

Είναι αδύνατη η επιβίωσή μας χωρίς το φυσικό κόσμο ενώ η ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών παίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Η αξία της βιοποικιλότητας

Η ποικιλία φυτών, ζώων, μικροοργανισμών, οικοτόπων και οικοσυστημάτων είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιβίωσή μας: μας παρέχουν τροφή καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες φυσικές συνθήκες, δηλαδή γόνιμο έδαφος, νερό και μέλισσες που γονιμοποιούν δέντρα και φυτά.

Τα φυτά και τα δέντρα με τη σειρά τους καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε και απορροφούν επιβλαβείς ουσίες. Χάρη στη βιοποικιλότητα έχουμε φάρμακα, ξυλεία, υλικά για υφάσματα, τα δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μας προστατεύουν από φυσικά φαινόμενα όπως καταιγίδες και παλιρροϊκά κύματα, απορροφούν περίπου το 50% του διοξειδίου του άνθρακα και επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.

Cam James unsplash
Wild flowers, photo by Cam James, Unsplash

Η βιοποικιλότητα απειλείται

Δυστυχώς η βιοποικιλότητα απειλείται σοβαρά λόγω των συστημάτων
εντατικής γεωργικής παραγωγής, κατασκευών, λατομείων, υπερεκμετάλλευσης δασών, ωκεανών, ποταμών, λιμνών, εδάφους, ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Φυτά και ζώα εξαφανίζονται ή βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα οικοσυστήματα γίνονται όλο και πιο ευάλωτα, τα αποθέματα νερού, ψαριών, τα γόνιμα εδάφη, οι πληθυσμοί των μελισσών απειλούνται με αφανισμό. Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ένα σπιράλ παγκόσμιας υπερθέρμανσης με καταστροφικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, θα ερημοποιηθεί το 40% των εδαφών της έως το τέλος του αιώνα καθώς οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά και η διάρκεια της ξηρής περιόδου θα επιμηκυνθεί.

Τι πρέπει να γίνει

Η καταστροφή της βιοποικιλότητας και η επερχόμενη κλιματική αλλαγή συνιστούν παγκόσμια υπαρξιακή κρίση, σύμφωνα με τον κ. Καρρά, συνιδρυτή της ΕΛΛΕΤ, καθώς μαζί με τη φύση κινδυνεύουν όχι μόνο μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού αλλά και οι  δημοκρατικοί θεσμοί.

Οφείλουμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής και να ενεργοποιηθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη ώστε να συμμετέχουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα περιβάλλοντος, αποκατάσταση στο βαθμό του εφικτού των οικοσυστημάτων, αποτροπή απώλειας της βιοποικιλότητας με παράλληλη ενίσχυση τους.

Οι πολιτικές αυτές συνάδουν πλήρως με τη σύμβαση των ΗΕ για τη βιοποικιλότητα και προωθεί σημαντικές δράσεις για τη διατήρηση, ενίσχυση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικά.

Διαφήμιση