Αρχική Ειδήσεις Μεσανατολικό: Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα – Σημαντική η συμβολή της Αιγύπτου

Μεσανατολικό: Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα – Σημαντική η συμβολή της Αιγύπτου

0
gaza
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εύθραυστη εκεχειρία λίγων ωρών μετρά το Μεσανατολικό. Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς τέθηκε σε ισχύ σήμερα τα ξημερώματα. Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία.

Από τη χαρά… στη θλίψη

Ωστόσο, σήμερα το πρωί σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστίνιους πιστούς και Ισραηλινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον Παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό υπήρξαν 15 τραυματίες από τις συμπλοκές, μετά τη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής. Μόλις νωρίτερα αρκετοί Παλαιστίνιοι είχαν βγει στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’». Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν, εάν η συμφωνία παραβιαστεί μονονερώς.

Πολύτιμη η αρωγή της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπίες για να επιτηρούν την εφαρμογή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν. Επίσης επικοινώνησε και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τραγικός απολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών, η Γάζα μετρά 232 νεκρούς Παλαιστίνιους. Ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς περισσότεροι από 1.900 τραυματίες. Ο Τ ισραηλινός στρατός, υπολογίζει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι μαχητές στον θύλακα. Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12. Εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Διαφήμιση