Αρχική Ειδήσεις Μεσανατολικό: Έκρυθμη η κατάσταση – Συνεδριάζουν εκτάκτως ΟΗΕ – ΕΕ

Μεσανατολικό: Έκρυθμη η κατάσταση – Συνεδριάζουν εκτάκτως ΟΗΕ – ΕΕ

0
ISRAEL WAR
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Μεσανατολικό. Συνεδριάζουν εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Λωρίδα της  Γάζας, η εμπόλεμη ζώνη

Στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα έχασαν τη ζωή τους 26 Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 183.  Το παλαιστινιακό υπουργείο κατήγγειλε ότι τα σημερινά πλήγματα είχαν στόχο δύο σπίτια. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μελετά τις πληροφορίες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 47 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα. Τότε που ξεκίνησε ο νέος κύκλος βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

Το Ισραήλ βομβάρδισε την οικία

του επικεφαλής της Χαμάς

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ. Δεν διευκρίστηκε εάν ήταν εντός της οικίας του.

Ο στρατός “επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter. Μάλιστα ανήρτησε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Σίνουαρ βομβαρδίστηκε.

Επιθέσεις και σε γραφεία διεθνών ΜΜΕ

Η χθεσινή επίθεση με πυραύλους σε κτήριο, όπου στεγάζονταν το Al-Jazeera και το Associated Press  έχει προκαλέσει το θυμό και την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει προηγουμένως την εκκένωση του κτηρίου.Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera ‘Ασεφ Χαμίντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει “όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ”. Προσέθεσε μάλιστα ότι “η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα”. Σοκαρισμένος δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του AP, Γκάρι Προύιτ. “Ο κόσμος θα είναι λιγότερο ενημερωμένος γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη” ανέφερε.

ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει δημόσια σήμερα για τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014. Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές χθες βράδυ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται «ακόμη εν μέσω αυτής της επιχείρησης. Που δεν έχει τελειώσει, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

ΕΕ

Η ΕΕ συνεδριάζει για το θέμα την Τρίτη 18 Μαΐου. Με πρόσκληση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καλούνται να βρουν «πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας». Στο μήνυμά του ο κ. Μπορέλ κάνει λόγο για “απαράδεκτο αριθμό αμάχων”.

Κινητοποιήσεις υπέρ Παλαιστινίων

Οι επιθέσεις έχουν δημιουργήσει κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων. Στο Λονδίνο χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση της χώρα να παρέμβει. Στη Ρώμη εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Στη Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων έπειτα από έκκληση φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Στη Μαδρίτη περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά. Στη Βαρσοβία περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι που ζουν στην Πολωνία, διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ. Και στη χώρα μας πραγματοποιούνται αντίστοιχες συγκεντρώσεις χθες και σήμερα.

Διαφήμιση