Αρχική Ειδήσεις Μεσανατολικό: Η Γαλλία ζήτησε από τον ΟΗΕ κατάπαυση πυρός

Μεσανατολικό: Η Γαλλία ζήτησε από τον ΟΗΕ κατάπαυση πυρός

0
Φωτό από βομβαρδισμό στη Γάζα τη Κυριακή (Photo by Bashar TALEB / AFP)
Φωτό από βομβαρδισμό στη Γάζα τη Κυριακή (Photo by Bashar TALEB / AFP)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ζητά η Γαλλία, όπου σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, υπέβαλε σχετικό Σχέδιο Απόφασης την Τρίτη το βράδυ στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, ζητούν την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας διευκρινίστηκε ότι «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του αιγυπτίου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και  του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Γαλλία αποφάσισε σε συντονισμό με τους εταίρους της να καταθέσει το σχετικό Σχέδιο Απόφασης.

Σημειώνεται ότι η χώρα καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες και σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου.

Πριν από αυτό, ο κ. Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και εν συνεχεία την Τρίτη αποφάσισαν να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης και με τον τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Τροχοπέδη οι ΗΠΑ

Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε την ώρα που το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο επί 8 ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη με σαφή λόγο την ένσταση που προβάλλουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Οι τελευταίοι θεωρούν πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν  αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο.

Η Κίνα υποστηρίζει το τέλος της κρίσης

Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, του οποίου η χώρα  ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργανισμού των ΗΕ.

Ενώ διευκρίνισε ότι το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία, το οποίο απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, παραμένει και αυτό στο τραπέζι του ΣΑ.

Να σημειωθεί ότι το 2017, είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μετά από την τότε αναγνώριση της ιερής πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρόβαλαν το βέτο τους στο σχέδιο, που ακολούθως τέθηκε σε ψηφοφορία στη ΓΣ η οποία, παρά τις αμερικανικές απειλές, ενέκρινε το κατά κύριο λόγο συμβολικό κείμενο με ευρεία πλειοψηφία.

Διαφήμιση