Αρχική Ελλάδα Διήμερη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών- Θέλει να θέσει και ζήτημα ενεργειακό

Διήμερη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών- Θέλει να θέσει και ζήτημα ενεργειακό

0
DENDIAS TSAVUSOGLOU
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα θα κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά το διπλωματικό πρωτόκολλο η συνάντηση επελέγη να χαρακτηριστεί ως “ιδιωτική“. Και αυτό γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέλεξε τη Θράκη ως πρώτο σταθμό την Κυριακή 30 Μαΐου. Εκεί αναμένεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υψώσει τους τόνους και να κάνει λόγο για “τουρκική μειονότητα”. Να παραβιάσει, δηλαδή, εκ νέου τη Συνθήκη της Λοζάνης που ορίζει αποκλειστικά τη μειονότητα μουσουλμανική.

Συναντήσεις με Πρωθυπουργό και Ν. Δένδια

Το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρεθεί στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του. Επισήμως οι δύο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει επισήμως τις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξει να θέσει εκ νέου θέμα δύο κρατών στην Κύπρο. Αιτία που τορπίλισε και την πρόσφατη πενταμερή υπό τον ΟΗΕ στην Ελβετία. Στο πλαίσιο αυτό εμπλέκεται και η προσπάθεια της Τουρκίας να εγείρει ζήτημα συνδιαχείρισης του Αιγαίου (και) στα ενεργειακά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη κίνηση στον Έλληνα ομόλογό του επεφύλαξε και ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαφήμιση