Αρχική Ειδήσεις Κυπριακό: Άκαρπη η Πενταμερής με πλήρη ευθύνη της Τουρκίας

Κυπριακό: Άκαρπη η Πενταμερής με πλήρη ευθύνη της Τουρκίας

0
Εικόνα: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Άκαρπη απέβη η Πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη. Όπως είχε διαφανεί από χθες η Τουρκία τορπίλιζε συστηματικά και μεθοδικά τις διαπραγματεύσεις.

Καμία πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί, μετά την απαράδεκτη ενέργεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Υπέβαλε εγγράφως αίτημα δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο. Ζήτησε, δηλαδή, από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν τη διχοτόμηση. Να αναγνωρίσουν την εισβολή και παράνομη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατιάς!

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ξεκαθάρισε ότι “αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό”.

Νέα Πενταμερής

Ο Γκουτέρες δεσμεύθηκε να καλέσει εκ νέου τις εμπλεκόμενες πλευρές σε νέα Πενταμερή εντός των επόμενων μηνών. “Στη γεωμετρία ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Στην πολιτική μπορεί” ανέφερε με νόημα.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε “σαφή τη θέση Γκουντέρες”. “Δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους” είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμφώνησε για νέα Πενταμερή. Κατονόμασε ως ευθύνη “της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων” το… ναυάγιο της Γενεύης.

Αδιάλλακτος και προκληκτικός παραμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χαρακτήρισε το ψευδοκράτος “ισότιμο κυριαρχικά κράτος”.

Απολογισμός

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κυπριακό για εσωτερική κατανάλωση. Κυρίως τώρα μετά την κριτική που υφίσταται η κυβέρνηση Ερντογάν με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Θέλει οπωδήσποτε να καρπωθεί τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η στάση της να τορπιλίσει την Πενταμερή στηλιτεύθηκε και από την ΕΕ.

Ακόμη και η Γερμανία χαρακτήρισε το αίτημα Τατάρ απαράδεκτο. “Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο” ανέφεραν διπλωματικές πηγές της χώρας.

 

Διαφήμιση