Αρχική COVID-19 Ανάμειξη εμβολίων κατά Covid-19: Τι δείχνει επιστημονική έρευνα

Ανάμειξη εμβολίων κατά Covid-19: Τι δείχνει επιστημονική έρευνα

0
COVIDVACCINE
Εικόνα: UNSPLASH/Spencer Davis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί να γίνει αμάμειξη των εμβολίων κατά του Covid-19; Εγκυμονούν κίνδυνοι; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η έρευνα Com-Cov, που δημοσιεύεται στο Lancet, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Ιδίως μετά την εμπλοκή με τα εμβόλια της AstraZeneca και την ΕΕ και την προοπτική η δεύτερη δόση να γίνει με στελέχη άλλων εταιρειών. Βάσει της έρευνας, η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων -πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους.

Παρενέργειες οι συνέπεες της ανάμειξης

Οι παρενέργειες είναι συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρή; έντασης πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι. Ευτυχώς, η διάρκειά τους είναι μικρή. Για αυτό και δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας. Αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών. Τον Απρίλιο η Com-CoV, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο, διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια (Moderna και Novavax). Στόχος ήταν να δοκιμασθεί σε άλλους 1.050 εθελοντές η ανάμειξη περισσότερων εμβολίων, με την πρώτη δόση να προέρχεται από Pfizer ή AstraZeneca και τη δεύτερη από Moderna ή Novavax.

COVIDVACCINE 2
Εικόνα:UNSPLASH/Spencer Davis

Πειράματα

Στους συμμετέχοντες χορηγούνται, με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, τα δύο ανάμεικτα δοσολογικά σχήματα. Πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer. Οι συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων καταγράφονται συνήθως μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer,. Το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

Απαραίτητη η ενημέρωση και ο σχεδιασμός

«Αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας  Μάθιου Σνέιπ. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσθέτει ότι «συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων». Για αυτό και κρίνει σημαντική την ενημέρωση του κόσμου, από τη στιγμή που αρκετές χώρες εξετάζουν τέτοια σχήματα ανάμεικτων δόσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η ανάμειξη δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απουσιών από τους χώρους εργασίας μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ιδίως όταν προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Η έρευνα, που συνεχίζεται, αναμένεται να δώσει τον Ιούνιο στοιχεία για την ανοσολογική αντίδραση των  λόγω αναμείξεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση