Αρχική Πολιτισμός Το μυστήριο πίσω από τους σταυρούς στον Πανάγιο Τάφο

Το μυστήριο πίσω από τους σταυρούς στον Πανάγιο Τάφο

0
ΣΤΑΥΡΟΙ
Διαφήμιση

Σταυροί χαραγμένοι σε μυστηριώδη αρμονία στα τείχη της πιο ιερής εκκλησίας του Χριστιανισμού, του Πανάγιου Τάφου, θεωρούνταν από καιρό ότι είναι γκράφιτι, αλλά, μπορεί να είναι το έργο μεσαιωνικών μασόνων που πληρώθηκαν από τους προσκυνητές για να τα χαράξουν, σύμφωνα με έρευνα.

Σεβαστή στη χριστιανική παράδοση ως τόπος σταύρωσης και ταφής του Ιησού, η Εκκλησία του Αγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ είναι συνήθως γεμάτη με λάτρεις και κληρικούς, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη τη μελέτη των ιερών σημείων.

Ωστόσο, οι ανακαινίσεις το 2018 σε ένα από τα παρεκκλήσια με χιλιάδες στενούς και χαραγμένους σταυρούς έδωσαν την ευκαιρία στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και στο Hadassah Academic College Ιερουσαλήμ για έρευνα.

Σε συνεργασία με την Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ελέγχει το παρεκκλήσι, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τρισδιάστατη απεικόνιση για να χαρτογραφήσουν, να συγκρίνουν και να χρονολογήσουν τους σταυρούς.

“Αυτό το μοναδικό φαινόμενο μας προβληματίζει πάντα: Είναι γκράφιτι των προσκυνητών, ή μάλλον, κάτι άλλο; …”, δήλωσε ο Amit Re’em, αρχαιολόγος της Ιερουσαλήμ εκ μέρους της Αρχής.

“Είδαμε ότι όλοι τους (οι σταυροί) έχουν το ίδιο βάθος και ακόμη και τη σήμανση του τοιχοποιού”, είπε, χρονολογώντας τους προσωρινά στον 15ο αιώνα.

Ενώ πρόσθεσε ότι: “Ίσως δύο ή τρία χέρια από καλλιτέχνες να έχουν κάνει αυτούς τους σταυρούς.. Έτσι δεν είναι γκράφιτι, είναι κάτι πιο οργανωμένο.”

Η εξήγηση του αρχαιολόγου

Μάλιστα ο αρχαιολόγος έδωσε μια μέση εξήγηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Ας πούμε ότι είστε Αρμένιος προσκυνητής, οπότε πληρώνετε κάτι στον ιερέα, πληρώνετε κάτι και σε αυτόν τον ειδικό καλλιτέχνη και αυτός χαράσσει για σας, προς όφελος της ψυχής σας και των ψυχών των συγγενών σας, το πιο ιερό σύμβολο για τον Χριστιανισμό στο σημαντικό σημείο στη γη”.

Ο πατέρας Samuel Aghoyan, ο Αρμένιος υπέυθυνος στον Πανάγιο Τάφο, είδε οφέλη για την εκκλησία από την έρευνα, ειδικά καθώς αυτή παλεύει να αναδυθεί από τις καραντίνες του COVID-19 και προετοιμάζεται για το Πάσχα.

“Τώρα δεν υπάρχουν προσκυνητές εδώ, (αλλά) ακόμα το πνεύμα τους είναι εδώ, το ξέρουμε, πιστεύω σε αυτό”, είπε.

Πηγή: reuters.com

Διαφήμιση