Αρχική COVID-19 Θεοδωρίδου: Μία πιθανή θρόμβωση στις 346.000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Μία πιθανή θρόμβωση στις 346.000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca

0
astrazenecavaccine 1025x559 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για ένα περιστατικό θρόμβωσης που πιθανόν συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, έναντι 346.000 δόσεων του εν λόγω εμβολίου ως τώρα, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την ίδια, το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία και που συνδέεται με χορήγηση εμβολίου κατά της covid19 της AstraZeneca, απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο το τελευταίο διάστημα. Ενώ, φαίνεται πως πλήττει ιδιαίτερα γυναίκες κάτω των 55 ετών, χωρίς όμως να αποκλείεται όλο το φάσμα των ηλικιών.

Το φαινόμενο παρακολουθεί πολύ προσεκτικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτισή του με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ενώ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στην Ευρώπη εξετάζονται 44 περιπτώσεις του συνδρόμου ως πιθανά συσχετιζόμενες με το εμβόλιο ανάμεσα σε 9,2 εκατ. δόσεις και στην Ελλάδα 1 περιστατικό ανάμεσα σε 346.000 δόσεις.

Όπως είπε, εξετάζεται κάθε περιστατικό μεμονωμένα και σύντομα θα υπάρχει επίσημο επιστημονικό πόρισμα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θεωρείται ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία και παρά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από την αναφορά αυτών των περιστατικών.

Ενώ τόνισε ότι αυτός ο κίνδυνος πρέπει να σταθμιστεί με τον κίνδυνο που προκύπτει εάν παρατηρήσουμε τον αριθμό των θανάτων που έχουμε εξαιτίας του κορονοϊού.

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους εάν μετά τον εμβολιασμό τους έχουν συμπτώματα όπως: δύσπνοια, νευρολογικό σύμπτωμα, θωρακικό άλγος, επίμονο πονοκέφαλο που διαρκεί πέραν των 4 ημερών και δερματολογικές εκδηλώσεις, όπως μελανιές, μικρές αιμοραγίες σαν από τσίμπιμα καρφίτσας.

Από την άλλη, οι υγειονομικοί, όταν εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα εντός 28 ημερών από έναν εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Επιπρόσθετα, η αιματολογική συνιστά σε άτομα με θρομβοπενία κάτω των 150.000 αιμοπετάλια ή θρόμβωση να έχουν στενή παρακολούθηση και εφόσον έχουν και κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται.

Ρεκόρ εμβολιασμών σήμερα – Ποιες δόσεις έχουν γίνει

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ MEGA ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
 MEGA ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέου, μεταξύ 27/03 και 03/04 το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού ανά μέρα είναι 97% για τα εμβόλια με Pfizer και Moderna και 94% για αυτά με AstraZeneca.

Ενώ, προσέθεσε ότι για το εμβόλιο των Pfizer και Moderna το ποσοστό ακύρωσης κυμαίνεται στο 1%, ενώ για της AstraZeneca το ποσοστό φτάνει στο 3%.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.877.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών, άνω των 53.000.

Αναλυτικά:

  • 1.241.000 εμβολιασμοί 1ης δόσης -ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11,56%
  • 663.000 εμβολιασμοί 2ης δόσης
  • -ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 6,31%

Επιπρόσθετα, από τις 4 εταιρείες εμβολίων αναμένουμε:

  • Η Pfizer σύμφωνα με το πλάνο διμήνου που παρέδωσε, 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο -Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε την παράδοση 100.000 δόσεων με τη σημείωση ότι αναμένουμε κι άλλες δόσεις από αυτή.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση