Αρχική COVID-19 Self tests: Υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους του Δημοσίου από Δευτέρα

Self tests: Υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους του Δημοσίου από Δευτέρα

0
self tests
Εικόνα: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests για όλους τους εργαζομένους του δημοσίου από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η υποχρέωση αφορά όλους τους εργαζομένους του δημοσίου, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαίου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test.

Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου, σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας.

Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

ECDC: Εφικτός ο υπολογισμός δεικτών από τα self tests στην Ελλάδα

Ο κ. Κοντζαμάνης εξήγησε ότι το ECDC εξέδωσε τεχνική αναφορά, όπου οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να διακριθούν σε διαφορετικά σενάρια χρήσης των self tests με αντίστοιχες συνέπειες όσον αφορά τόσο στην επιτήρηση όσο και στις παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τα κριτήρια αφορούν, το κατά πόσον τα αποτελέσματα των self tests δηλώνονται στο σύνολό τους στις αρμόδιες αρχές υγείας της χώρας, το κατά πόσον ο αριθμός των διενεργηθέντων ελέγχων είναι γνωστός ώστε να είναι δυνατός ο υπολογισμός της πραγματικής θετικότητας και τέλος το κατά πόσον τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα, προτρέπονται από την Πολιτεία να προσέρχονται για επιβεβαίωση με τη χρήση κάποιας εργαστηριακής μεθόδου.

Η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, πληροί και τα τρία αυτά κριτήρια και κατατάσσεται στο σενάριο ένα και το ECDC θεωρεί εφικτό τον υπολογισμό δεικτών τόσο για τη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων όσο και για τη συχνότητα διενέργειας ελέγχων και για το ποσοστό θετικότητας.

Διαβάστε επίσης:  Πρώτη θέση για την «Βιώσιμη Φούστα» του Δήμου Αθηναίων

Επισημαίνει ωστόσο ότι πιθανή υποδήλωση των αποτελεσμάτων των self tests θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσοστό θετικότητας και συστήνει στις χώρες την παρακολούθηση των self tests που διανέμονται.

Τα self tests είναι ένα ακόμα εργαλείο

Σε σχετική ερώτηση του ΕΟΔΥ για τη δήλωση του αριθμού των tests που διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση το ECDC προέτρεψε να δηλώνεται ο αριθμός των tests που εισάγονται στην εφαρμογή του self testing, εφόσον θεωρείται ότι εκφράζει τον πραγματικό αριθμό των διενεργηθέντων test και εφόσον έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε τον αριθμό των επιβεβαιώσεων ώστε να μην διπλομετρώνται οι έλεγχοι.

Είπε ότι ο αριθμός των ελέγχων που δηλώνονται στην πλατφόρμα υπολείπεται κατά τον αριθμό των χειρόγραφων δηλώσεων οπότε η δήλωση των test στο ECDC θα οδηγούσε σε υπερεκτίμηση της θετικότητας και όχι υποεκτίμηση της.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώθηκαν τα self tests που έχουν διενεργηθεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ορθότερη αποτύπωση του ποσοστού θετικότητας. Επανέλαβε ότι τα self tests είναι ένα εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται.

“Για το ακαταδίωκτο της επιτροπής: Σκοπός μας είναι να θωρακίσουμε τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ COVID19 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ενημέρωση για την πανδημία και τον covid19 στο Υπουργείο Υγείας. Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ερωτηθείς σχετικά με το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε ότι σκοπός είναι να θωρακίσουν τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να αποτρέψουν πρόσωπα που είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της επιτροπής.

“Οφείλουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευθυκρισία και ανεξαρτησία των μελών της επιτροπής τα οποία πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα και να εισηγούνται αναλόγως”, τόνισε , προσθέτοντας ότι “η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης”.

Σχετικά με την αστική ευθύνη των γιατρών, είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Σημείωσε ότι οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων και έκανε λόγο, για “κινδυνολογία και δημιουργία εντυπώσεων”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εφόσον παραστεί ανάγκη περαιτέρω θεσμικής  θωράκισης ο νομοθέτης θα καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει.

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνησυχία για την ινδική μετάλλαξη – Πού εντοπίζονται 2.754 νέα κρούσματα
Επόμενο άρθροΤι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις – Αύριο ανοίγουν τα εμπορικά – Πώς θα ανοίξει η εστίαση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ