Αρχική COVID-19 Ποια ήταν η πιο θανατηφόρα πανδημία στα χρονικά της ανθρωπότητας

Ποια ήταν η πιο θανατηφόρα πανδημία στα χρονικά της ανθρωπότητας

0
πανούκλα
Διαφήμιση

Η ανθρωπότητα έχει έρθει και θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπη με πλήθος ασθενειών. Ωστόσο, ενώ οι περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες δεν φτάνουν σε κατάσταση πανδημίας, αρκετές είναι οι φορές που μία ασθένεια απείλησε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων και προκάλεσε μαζική καταστροφή.

Ο Covid-19 δεν είναι σίγουρα η μοναδική περίπτωση ιού που οδήγησε σε πανδημία και αφαίρεσε τις ζωές πολλών ανθρώπων και άλλες πανδημίες έχουν καταγραφεί στα χρονικά ως θανατηφόρες, με την Μαύρη Πανούκλα να έχει στοιχήσει των ζωή περίπου 200 εκατομμυρίων ανθρώπων και να χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο θανατηφόρες πανδημίας.

Μαύρη Πανούκλα

Στα μέσα του 1300, μια πανούκλα γνωστή ως ο “Μαύρος Θάνατος” αφαίρεσε τη ζωή περίπου 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή.

Η αιτία της πανούκλας είναι ακόμα υπό συζήτηση, ενώ μάλιστα πολλοί είναι οι εμπειρογνώμονες που ισχυρίζονται ότι η πανδημία του 14ου αιώνα προκλήθηκε από μια πανώλη των βουβωνικών, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν πιθανώς πνευμονική.

Επδημία Ποσοστό πληθυσμού Θάνατοι
Μαύρη πανώλη 51% 200 εκ.
Πανώλη του Ιουστινιανού 19,1% 40 εκ.
Ευλογιά 12,1% 56 εκ.
Πανούκλα Antonine 2,6% 5 εκ.
Ισπανική γρίπη 2,5% 45 εκ.
Tρίτη πανδημία πανώλης 1.0% 12 εκ.
HIV 0,7% 30 εκ.
Covid-19 0,03% 2.7 εκ.

Η πανούκλα συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα, ωστόσο είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα, χάρη στα σύγχρονα αντιβιοτικά.

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τις ασθένειες τις προκαλούσαν οι θεοί και τα πνεύματα, μέχρι που ένας επιστήμονας, ονόματι Louis Pasteur (βάσει των ευρημάτων του Robert Koch) ανακάλυψε τη θεωρία των μικροβίων, την ιδέα δηλαδή ότι οι μικροοργανισμοί προκαλούν τις ασθένειες.

Πηγή: visualcapitalist.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση