Αρχική COVID-19 Πάσχα στο σπίτι -Ανοικτές οι Εκκλησίες- Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην...

Πάσχα στο σπίτι -Ανοικτές οι Εκκλησίες- Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην Αττική

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την αγορά της Δράμας (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πάσχα στο σπίτι τους φαίνεται πως θα κάνουν τελικά οι Έλληνες, καθώς τα σενάρια για “Πάσχα στο χωριό” φαίνεται να έχουν βγει από τα πλάνα της κυβέρνησης εν όψη της επιδημιολογικής κατάστασης. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο στην Αττική, καθώς και την 25η Απριλίου, που θα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κατόπιν των συστάσεων των λοιμωξιολόγων δεν επιθυμεί να πάρει το ρίσκο πιθανής αναζοπύρωσης της πανδημίας με το να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση από Νομό σε Νομό. Και με τον στόχο να μη θυσιαστεί το καλοκαίρι μέσω μιας νέας έξαρσης που θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας των επαφών το 4ήμερο του Πάσχα.

Ενώ, λαμβάνεται υπόψη η μεγάλη επιβάρυνση και τα υψηλά κρούσματα στα αστικά κέντρα, που εάν μεταφέρουν τον ιό στις μικρές πόλεις της επαρχίας, δε θα υπάρχει η δυνατότητα ανταπόκρισης του ΕΣΥ σε ανάγκες σοβαρής νοσηλείας μεγάλης κλίμακας, ειδικά σε μια περίοδο που η επαρχία παρουσιάζει ύφεση σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις.

Ανοικτές εκκλησίες – Θα γίνει Επιτάφιος και Ανάσταση

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)
Φωτό Αρχείου (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Ενώ, ανοικτά θα είναι και οι εκκλησίες που δεν ήταν πέρυσι και θα πραγματοποιηθεί τέλεση του Επιταφίου και της Ανάστασης, αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο η Ανάσταση πιθανότατα θα γίνει στις 21:00 το Μεγάλο Σάββατο. Ενώ, ο επιτάφιος θα γίνει με την περιφορά γύρω από τον ναό.

Για τον τρόπο της λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, συζήτησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. “Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Σημειώνεται ότι στους ναούς επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τμ και με όριο 20 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και θα πραγματοποιούνται self test σε ιερείς και ψάλτες.

Η εκκλησία έχει ζητήσει να αυξηθεί το όριο εντός των ναών σε 1 άτομο ανά 15τμ. και με όριο τα 100 άτομα συνολικά, μαζί με την υπαίθρια ακολουθία της Ανάστασης, αλλά και των λειτουργιών τις υπόλοιπες μέρες. Όπως και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από τη Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο για να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες που ολοκληρώνονται έως και τα μεσάνυκτα.

Πάντως εντός της εβδομάδας, και το πολύ έως τις αρχές της επόμενης αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το τι θα ισχύσει για την εορταστική περίοδο και το σύνολο των μέτρων.

Την Πέμπτη 22 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ (EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ)
(EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ)

Από την Πέμπτη 22 Απριλίου θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Την Κυριακή 25 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Στην Αττική, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει ωράριο για την Πέμπτη 22 Απριλίου, Παρασκευή 23 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:30 το βράδυ, για τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 19:00 το απόγευμα και για το Μεγάλο Σάββατο από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.

Την Κυριακή 25 Απριλίου προτείνεται ωράριο από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, ενώ για το Σάββατο 24 Απριλίου το ωράριο είναι 09:00 το πρωί με 18:00 το απόγευμα.

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου.

«Ο εμπορικός κόσμος με το τεράστιο αίσθημα ευθύνης και την απόλυτη σοβαρότητα που υπέδειξε το δύσκολο διάστημα που βιώνει η Ελληνική κοινωνία κατάφερε να αποτελέσει έναν πόλο ασφαλούς υποδοχής καταναλωτών και εργαζομένων και να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια κατά την επίσκεψη όλων μέσα στα καταστήματα. Με αυτό ως δεδομένο, είμαστε όλοι εδώ, προετοιμασμένοι και υγιείς να υποδεχθούμε τους συμπολίτες μας στα φωτισμένα ανοικτά καταστήματα, τηρώντας απόλυτα όλες τις υγειονομικές υποδείξεις», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση