Αρχική COVID-19 Νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ – Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ – Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων καταγράφεται την Παρασκευή, με 790 άτομα στις ΜΕΘ. Οι νέοι θάνατοι ανέρχονται σε 78, ενώ τα νέα κρούσματα σε 2.747. Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Για την αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών και νοσηλειών στις ΜΕΘ στο βόρειο μέρος της χώρας, αναφέρθηκε εκτενώς και η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπ. Υγείας. Ενώ, έκρουσε το “καμπανάκι” για την ενδοοικογενειακή διασπορά ειδικά στις μεγάλες πολεις.

Ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά εν όψη της βρετανικής μετάλλαξης, εάν “ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, θα κολλήσουν όλοι”. Κατά την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αναφέρθηκε συχνά από νέους ότι βρέθηκαν στην ύπαιθρο με φίλους και χωρίς μάσκα.

Τόνισε δε, ότι δε χρειάζονται υπερβολές και απομόνωση, αλλά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ καθώς κατά μέσο όρο γίνονται 50.000 ημερησίως. Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός για τις τελευταίες 20 μέρες, με μια μικρή μείωση, όπου από το 6,3-6,4% έχει πέσει στο 6,1%.

Σύμφωνα με τα ίδια, παρατηρήθηκε αυξημένη διασπορά και στην ηλικιακή ομάδα των 15 – 19 ετών, ειδικά στην Αχαϊα, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τη Δυτική Αττική, τη Λάρισα, την Κοζάνη και την Αρκαδία. Ενώ, αυτό συνέβαλε στην απόφαση να ανοίξουν τα Λύκεια.

Πού παρουσιάζεται μεγαλύτερη αύξηση -85% πληρότητα στις ΜΕΘ

Rapid test σε οδηγούς στο Ναύπλιο. (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Rapid test σε οδηγούς στο Ναύπλιο. (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Οι περιοχές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο είναι η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και νησιά του Αιγαίου όπως η Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος και Λέσβος.

Ενώ, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, αν και δείχνει τάση πτώσης.

Την ίδια ώρα, 5.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κοροναϊό και η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 85%. Την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο γίνονταν 530 εισαγωγές την ημέρα.

Παρά τη σταθεροποίηση στα νοσοκομεία της νότιας Ελλάδας, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα των απλών κλινών φτάνει το 62%, ενώ οι διασωληνώσεις διπλασιάστηκαν μέσα σε 20 μέρες και αναμένεται περαιτέρω αύξηση.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt ή R0 είναι ίσος με 1. Ειδικότερα στη νότια Ελλάδα είναι χαμηλότερος από ένα, αλλά στη βόρεια Ελλάδα φτάνει το 1,1.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται 379 κρούσματα και στην Κοζάνη σημειώνουν περαιτέρω αύξηση με 62.

Τα 1.248 εντοπίζονται στην Αττική, στην Αχαΐα 111 και στη Λάρισα 77.

Αναλυτικά:

κρούσματα 0904 α

κρούσματα 0904 β

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των 790 διασωληνωμένων είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Οι νεκροί είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση